Asiakastarina

Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE): Otaniemen kampusaluetta kehittämässä

Aalto-yliopistokiinteistöt (ACRE) kehittää Otaniemen kampusaluetta, joka on Suomen suurin ja monipuolisin tiede- ja taideyhteisö. ACRE haluaa luoda tiloja, jotka soveltuvat niin opetus- kuin tutkimuskäyttöön sekä edistävät yhteistyötä ja innovointia.

FCG Finnish Consulting Group on ollut mukana Otaniemen kampusalueen suunnittelussa jo aiemmin. FCG on suunnitellut Circular Raw Materials Hub -laboratorion, joka on ainutlaatuinen tila epäorgaanisten materiaalien ja mineraalien tutkimukselle. FCG:n asiantuntijat vastasivat pääsuunnittelijavastuun lisäksi kohteen arkkitehti-, rakenne- ja talotekniikkasuunnittelusta. Laboratorio valmistui vuonna 2019.

Marsio – uusi digitaalisen median keskus

FCG on jälleen mukana Otaniemen kampusalueen kehittämisessä. Otaniemi 2A, eli tuttavallisemmin Marsio on uudisrakennus, joka tuo Aalto-yliopiston Espoon Otaniemen kampukselle ainutlaatuisen tila- ja palvelukokonaisuuden, joka tukee monitieteellistä opetusta ja tutkimusta uusilla digitaalisilla mediateknologioilla. Marsio toimii näyteikkunana Aallon ainutlaatuiseen tutkimukseen ja opetukseen sekä tarjoaa tiloja ja palveluja tapahtumille, opiskelijatoiminnalle, taiteelliselle toiminnalle ja innovatiivisille esityksille.

Marsio sijaitsee keskeisellä paikalla Aalto-yliopiston kampuksen ytimessä, Ainonaukion ja Korkeakouluaukion varrella. Aukioita reunustavat arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Aalto-yliopiston Kandidaattikeskus ja Väre-rakennus.

Kuvakaappaus rakennustyömaan Raksakamerasta. Live löytyy täältä: Raksakamera – Otakaari 2A

Aalto Works -energiaratkaisu

Marsion tilat ovat erityisen vaativia suunnittelun kannalta, sillä niissä on otettava huomioon muun muassa akustiikka, äänieristys, rakenteiden tekniset ominaisuudet, lämpökuormat, ilmanvaihto, jäähdytys ja sähkötekniikka. Suunnittelussa on pyritty myös energiaomavaraisuuteen ja hiilineutraaliuteen. Marsiossa toteutettu Aalto Works -energiaratkaisu on Aalto-yliopiston ja Fortumin yhteistyössä kehittämä innovatiivinen järjestelmä, joka tuottaa lämmitystä ja jäähdytystä korttelin 10 kiinteistölle.

Ratkaisu perustuu suuriin ilma-vesilämpöpumppuihin, jotka tuottavat lämpöä ja kylmää matalalämpö- ja kylmäverkkojen kautta. Jäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö kierrätetään, mikä parantaa energiatehokkuutta. Tuotannon omavaraisuusaste on 70–90 prosenttia. Korttelin alueverkko yhdistetään lisäksi kaukolämpöjärjestelmään.

Ratkaisu on saanut Motivan Vuoden Energianerokas 2022 -tunnustuksen, joka myönnetään edistyksellisille ja vaikuttaville energiaratkaisuille. Tuomaristo kiitti ratkaisun skaalautuvuutta, monistettavuutta ja yhteiskehittämistä.

Otakaari 2A:n rakennustöitä 2023

FCG:n asiantuntijoiden rooli Marsion hankkeessa keskittyy LVIA-suunnitteluun. Yliopiston monipuolinen toiminta on asettanut tiloille erityisiä vaatimuksia liittyen muun muassa akustiikkaan ja ääneneristykseen, rakenteiden teknisiin ominaisuuksiin, ripustuksiin, lattiakuormiin, ilmanvaihtoon, jäähdytykseen ja sähkötekniikkaan.

”Tilojen käyttäjillä on tiloissa suuria lämpökuormia tuottavia laitteita. Jäähdytysratkaisujen suunnittelussa on huomioitu, että tilojen tiukat äänitekniset vaatimukset täyttyvät. Tilojen monipuolisten tekniikoiden yhteensovittaminen ääniteknisten ja sitä seuraavien rakenneratkaisujen on ollut vaativaa, mutta olemme tyytyväisiä suunnitteluryhmän yhteistyöhön haasteiden ratkomisessa”, kommentoi FCG:n LVI-suunnittelija Tiina Tidenberg.

Mika Lehtisalo
Mika Lehtisalo
Suunnittelija/Projektipäällikkö
Lähetä viesti