Markus Thomenius on koneistosuunnittelijana FCG:n Laitossuunnittelu-toimialalla. Mikä suunnittelijan työssä kiehtoo?
– Paikan päällä laitoksissa tehdyt mittaukset ja otetut valokuvat auttavat mallinnettaessa putkistojen laajennuksia 3D-suunnitelmissa, mietittäessä miten yhdistää jo rakennettu ympäristö suunnitelmiin. Tämä työ on monipuolista ja mielenkiintoista.
– Veden puhdistaminen on myös eräänlaista ympäristönsuojelua. Esimerkiksi
siirtopumppaamoissa suunnittelemme, miten vesi saadaan kulkemaan laitoksissa mahdollisimman vähällä energiankäytöllä.
Työstä mukavan tekee hyvä tukiverkosto: aina ei kaikkea tarvitse itse tietää, vaan voi käydä seinän takana työkaverilta kysymässä.
Markus harrastaa vapaa-aikanaan valokuvausta ja monipuolista liikuntaa:
– Hiihtoa, vaellusta, keväästä syksyyn pyöräilyä, melontaa ja kesällä myös kallio- ja vuorikiipeilyä, hän luettelee. – Työnantaja on ollut joustava työaikojen järjestelyn kanssa ja olen päässyt reissaamaan.
Takanaan hänellä on useiden tuhansien metrien huippuja Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Ensi kesänä Andeilla tavoitteena on kiivetä useammallekin 5 000 – 6 000 metrin huipulle kaveriporukan kanssa.
– Mukana on kokki tekemässä ruokaa ja katsomassa kamojen perään. Itse kannamme perusleiristä ylös asti teltat ja varusteet. Kun kiipeilyporukka on hyvä ja kokenut, riskit pienevät.
Mikä kiipeilyssä palkitsee?
– Yksi on valokuvaus, minulla on aina järkkäri mukana matkoilla ja perusleiriin asti myös jalusta. Myös maisemat, ulkoileminen, tekeminen, omatoimisuus ja itsensä haastaminen: tuolta tultiin ja tänne asti päästiin. Sama on myös melonnassa ja hiihtovaelluksessa. Teltta voittaa kyllä hotellin mennen tullen.