2/2014

Kuntajohtajapäivillä puhuttiin äskettäin strategisen ketteryyden välttämättömyydestä voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Suorituskyvyn parantamiseksi tutkijat kannustavat kehittämään organisaation älykkyyttä, lisäksi on oltava resurssiviisas. Älykkäiksi luonnehditaan organisaatioita, jotka ymmärtävät toimintaympäristön muutokset, ymmärtävät niihin kohdistuvat vaatimukset ja haasteet ja ...

Lue lisää


Hyvä paha velka?

Yhden totuuden Suomessa kuntien huono taloustilanne on yleistys, jota harvoin kyseenalaistetaan. Mutta onko tilanne todella tällainen? Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen haluaa ravistella vakiintuneita käsityksiä ja tarkastella niitä eri näkökulmasta.

Lue lisää

Vantaa, mainettaan parempi taloudenpitäjä

Reippaasti velkaantunut Vantaa leimataan helposti kriisikunnaksi. Jos sitä mitataan omavaraisuuden, velkaantuneisuuden ja asukaskohtaisen velan kriteereillä, määritelmä pitääkin paikkansa. Mutta tämä kertoo tilasta vasta toisen puolen.

Lue lisää

Kunnat uuteen kuosiin

– Kunnat pitäisi ainakin osittain keksiä uudelleen, jotta ne täyttäisivät paremmin niille asetetut tehtävät. Ei kunta ole pelkkä palvelumarket, vaan sen tulee olla sekä demokraattinen vaikuttaja että elinvoiman edistäjä omalla alueellaan, esittää Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Lue lisää

FCG Arkkitehdit: Kaupunkisuunnittelua kotona ja kaukomailla

Kaupunkikehityksen ajankohtaisia teemoja ovat kaupunkikeskusten kehittäminen ja tiivistäminen sekä niihin liittyvä täydennysrakentamisen tarve. Näitä aiheita pohditaan eri puolilla maailmaa, niin myös FCG Arkkitehdit -tiimissä, jonka hankkeita on käynnissä kotimaassa ja kauempana.

Lue lisää

Uudistuva Lonna on Suomenlinnan “pikkuveli”

Helsingin suosituimman matkailukohteen Suomenlinnan merilinnoituksen kupeessa sijaitsee kaunis Lonnan saari. Entinen suljettu sotilassaari avautui vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle ja päätyi heti melkoisen mielenkiinnon kohteeksi.

Lue lisää

Kohti asiakaskeskeistä tiedolla johtamista

– Vantaa investoi tulevaisuuteen, eikä sitä voi tehdä ottamatta lainaa, vakuuttaa kaupunginjohtaja Kari Nenonen.

Lue lisää

Terveydenhuollon laadun seuranta alkaa – tervetuloa mukaan!

Mitkä sairaalat onnistuvat parhaiten tekonivelleikkauksissa, sydäninfarktin hoidossa, syöpähoidoissa? Entä missä hoito on kalleinta, missä edullisinta? Tällaista tietoa löytyy pian julkisesta rekisteristä.

Lue lisää

FCG selvitti Kotkan lastensuojelun nykytilannetta

FCG selvitti Kotkan kaupungin toimeksiannosta lastensuojelun ja sijaishuollon nykytilannetta, organisointia ja kulurakennetta. Kaupungin lastensuojelun ja sijaishuollon kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti 2010-luvulla. Lastensuojelumenojen kasvu on ollut parissa vuodessa 22 % ja sijaishuollon palvelut yli 40 %, vaikka sijoitettujen lasten määrä ei ole kasvanut.

Lue lisää

Tiedonhallinnan vallankumous

Berliini, München, Hampuri, Wien, Bryssel, Pariisi, Rotterdam... Nämä ja monet muut Euroopan kaupungit ylläpitävät 3D-tietomallia. Mistä on kysymys? Miksi näin? Miten Suomessa? Tapaamme kolme alan avainhenkilöä.

Lue lisää


Uutta virtaa vesihuollossa

FCG:n osaaminen kattaa koko vesihuoltokentän tarpeet suunnittelusta rakennuttamiseen, käyttöönottoon ja käyttötukeen. Perinteistä palvelua tukevat uudenlaiset, älykkäät työkalut ja järjestelmät. Asiakkaiden tarpeisiin löytyy entistä kustannustehokkaampia ja toimintavarmempia ratkaisuja.

Lue lisää

Lahti panostaa kouluhankkeiden laatuun

Suomen moninaiset homekoulut ovat saaneet paljon huomiota osakseen ja asettaneet tilat omistavat kunnat melkoisten haasteiden eteen. Lahdessa ongelmiin on paneuduttu tosissaan. Siellä ratkaisua etsitään nyt panostamalla parempaan laatuun läpi koko rakentamisprosessin.

Lue lisää