Ammattilainen, sinun osaamisesi ratkaisee nyt

28.1.2021
Osaamisen kehittäminen
Osaamisen kehittäminen

Olemme eläneet kummallisen vuoden keskellä, joka ei vieläkään näyttäisi jättävän meitä rauhaan – ainakaan aivan heti. Uskomme ja toivomme, että voisimme pyyhkäistä tämän ajan jo pian taaksemme ja keskittyä uudistamaan elämäämme. Toiset meistä haluaisivat palauttaa osan arjen palasista, ja toiset suuntaavat katseensa jo johonkin muuhun, mikä on mahdollista koronan jälkeen.

Olemme puhuneet oman osaamisen kehittämisestä pitkään, näkökulmaa vaihdellen. Työnantajat ovat asettaneet paineita koulutusalan ja työllisyysalan toimijoille, poliitikoille, kunnille ja muille tahoille, joilta he näkevät ratkaisun avaimet löytyvän. Näissä ristipaineissa yksilö saa pärjätä joskus hyvin yksin ja etsiä keinoja siihen, miksi olisi haluttava työntekijä myöhemminkin. Kaikki uusi kiinnostaa aina, työnantajiakin, mutta jatkuva uudistuminen voi uuvuttaa ja turhauttaa yksilöä. Enkö voi jo riittää?

Yhdessä kohti uutta

Työelämäprofessori Reetta Räty kirjoitti osuvasti blogissaan siitä, kuinka työelämässä kehittyminen ja kehittäminen nähdään usein yksilösuorituksina. Rädyn mielestä tekijälleen antoisat ja yhteiskunnan kannalta tuottoisat työurat eivät ole yksilökeskeisiä menestystarinoita vaan ne luodaan yhdessä. Muutosta harvoin kohdataan yksin. Näitä merkityksellisiä oppimisen ja oivaltamisen hetkiä voidaan Rädyn mukaan kutsua myös porukalla haparoimiseksi. Tältähän se joskus näyttää! 

Kulunut poikkeusvuosi on voinut tuoda yksinäisyyden kokemuksia arkeen. Mutta yksin emme kuitenkaan ole. Kulunut vuosi on opettanut meille sen, että toden totta, haparoimme kohti uutta yhdessä: kun poikkeusajat iskevät päälle, ei meidän auta muu kuin soljua mukana. Opetella viimeinkin ne digivempeleet, joita meille on tyrkytetty jo vuosia; opetella kävelemään ulkona Teams-kokouksen aikana (nappikuulokkeilla, totta kai); opetella soittamaan työkavereille ja järjestämään digikahveja. Olemme oppineet uutta kiihtyneellä tahdilla!

Mutta myös opetella olemaan irti työstä; opetella olemaan vastaamatta työpuheluihin illalla; opetella olemaan tuntematta syyllisyyttä siitä, kun aika ei riitä sekä perheelle että työlle; opetella itsemyötätuntoa ja opetella hyväksymään ne asiat, joita et voi muuttaa.

Ennaltaehkäise tylsistyminen ja pidä huolta itsestäsi

Kysyin työelämän kehittämisen asiantuntijalta Anna Kukalta, mitkä hän näkee olevan suurimmat muutokset työelämässä kuluneen vuoden aikana.

”Koronaepidemia on nostanut esiin työn ja muun elämän yhteensovittamisen tärkeyden. Poikkeustilanne avasi ovia uuden oppimiseen, mutta toi mukanaan myös uusia kuormitustekijöitä, kuten tylsistymisen.”

Erityisesti toimistotyötä tekevät – kuten muutkin - ovat nyt joutuneet pakon edessä etääntymään läheisistään ja työkavereistaan. Miten tylsistymistä ja muita uusia kuormitusta lisääviä tekijöitä voi ennaltaehkäistä? Psykologi Outi Pikkuoksa ohjeisti minua näin.

”Arjen rutiinien pirstoutuminen ja uudelleenrakentaminen ovat itsessään koetelleet voimavaroja. Samoin tulevaisuushorisontin hämärtyminen, kun poikkeustilanteen pituus ei vielä ole tiedossa. Suhdetta työhön joutuu moni miettimään uudella tavalla. Nyt jos koskaan omasta palautumisesta sekä työpäivän aikana että sen jälkeen on pidettävä erityistä huolta. Sitä ei kukaan muu tee omasta puolesta. Tähän löytyy keinoja, mutta ne saattavat edellyttää itsen ja oman elämän painopisteiden uudelleenarviointia ja uskallusta hypätä uusiin rutiineihin. Parhaimmillaan tämä on kuitenkin elämää rikastuttava ja positiivisen muutoksen tuova prosessi, josta riittää ammennettavaa myös tulevaisuudessa.”

Koulutus tukena muutoksessa

Vaikka toimistotyöläisen työarki voi nykyisellään olla puuduttavaa, hoitotyön asiantuntijoiden työarki ei sitä usein ole. Täältä työpöydän takaa avautuvasta näkökulmasta käsin hoitotyön asiantuntijat ovat nousset silmissäni työelämän sankareiksi. Työskentelette uskomattomissa olosuhteissa, vaativien asioiden äärellä, joista me muut voimme lukea vain uutisista. Minä tsemppaan teitä!

Kun poikkeusolot ovat takana ja olemme halukkaita katsomaan tulevaan, me koulutusalan ammattilaiset olemme täällä teitä varten. Luomme kytköksiä sinun ja ajankohtaisten teemojen välille, rakennamme sillan sille, että sinun on mahdollista jälleen uudistua, kehittää osaamistasi ja antaa puolestasi osaamisesi meidän kaikkien käyttöön. Sillä me tarvitsemme toisiamme, työskentelimme millä puolella pöytää tai minkälaisessa tilassa tahansa. Kun opimme yhdessä, osaamme rakentaa parempaa seuraavaa hetkeä yhdessä. Työelämässä tai kotona. Etänä tai toimistolla. Virtuaalisesti tai työpaikalla.

Anna Kukan ja Outi Pikkuoksan ajatuksia voit kuulla lisää Sihteerifoorumi 2021 -tapahtumassa 18.-19.5., jossa kohtaamme Helsingissä ajankohtaisten teemojen äärellä. Päivien aikana rentoudumme, viihdymme, jaamme kokemuksia ja nautimme yhdessä.

Otetaan kesä vastaan yhdessä!

 

21814.jpg
TARJA ISOLA
Koulutuspäällikkö, Koulutus ja tapahtumapalvelut
+358 41 731 4101

Tarjan ydinosaamista on syvällinen ymmärrys koulutusalasta ja koulutustuotannosta, ja hänen erityiset kiinnostuksen kohteensa osaamisen kehittämisen teemoituksen lisäksi löytyvät viestinnästä, terveydenhuollosta ja IT:stä. Tarja ajattelee, että tulevaisuudessa uuden oppiminen muuttuu hyveestä velvollisuudeksi – muutos ei lopu, vaan se pitää ottaa haltuun.