Etätyön vapaus ja vastuu

24.3.2020
Digipalvelut
Digipalvelut
eTuotteet ja ePalvelut
eTuotteet ja ePalvelut
Osaamisen kehittäminen
Osaamisen kehittäminen
Hyvä hallinto
Hyvä hallinto
Johtaminen
Johtaminen
Organisaatio
Organisaatio

Viime päivinä Suomi on siirtynyt etätöihin niillä aloilla, joissa se on mahdollista. Toimialalla, jolla työskentelen, on tehty etätyötä koko ajan yli kymmenvuotisen työskentelyni ajan. Viimeisen viiden vuoden aikana se on ollut helpompaa, kun yhteydet ja viestivälineet ovat kehittyneet. Työkaverit ovat ympäri Suomea Rovaniemeltä Karjaalle ja kokoonnumme yhteen Helsinkiin yleensä vain neljä kertaa vuodessa. 

Ajoittain on törmännyt ajatukseen, että helppohan se on maata kotona, kun toiset huhkivat oikeissa töissä työpaikalla. Etätyössä on paljon vapautta, voit vaikkapa järjestää työympäristösi mieleisellä tavalla, aloittaa työpäivä aiemmin tai jatkaa sitä illalla. Voit olla niissä vaatteissa, jotka tuntuvat parhailta ja hiustenlaitto viisipiikkisellä riittää. Välillä voi myös napsauttaa pyykkikoneen päälle tai ulkoiluttaa koiran lounastauolla. 

Etätyön tekemisessä korostuu kuitenkin itsensä johtaminen ja oma vastuu työtehtävien tekemisessä. Sinun tulee olla työnantajan suuntaan luottamuksenarvoinen ja hoitaa tehtävät hyvin sovitussa ajassa. Työkaverin aikaa pitää kunnioittaa ja tulla ajoissa etäpalavereihin. Myös kalenteri pitää olla ajan tasalla. Asiakaspalavereissa kannattaa varustautua siihen, että testaat yhteydet ennen kokouksen aloitusta tai neuvot etäpalaverin avaamisessa. 

Jos kaipaat ajatustenvaihtoa työkaverin kanssa, voit aina kilauttaa kaverille tai ottaa videopuhelun.

Olemme myös järjestäneet oman työyhteisön viikoittaiset virtuaalikahvit. 

Katse kannattaa pitää tulevaisuudessa, jossain vaiheessa tämä poikkeustila on ohi. Silloin voimme jatkaa tai lisätä etäilyä edelleen. Tämä koronakriisi kehittää varmasti kaikilla aloilla etäpalavereiden ja -koulutusten järjestämiskäytäntöjä edelleen, ainakin toivon niin.
 

20154.jpg
LIISA KLEMOLA
Erityisasiantuntija, Sote ja hyvinvointi
+358 44 546 8451

Liisa tekee töitä erilaisten arviointimenetelmien ja niitä hyödyntävien sovellusten kehittämisen kanssa. Eri menetelmien avulla voidaan esimerkiksi arvioida ikäihmisten toimintakykyä ja avuntarvetta tai lastensuojelun työntekijä voi kartoittaa asiakasperheen toimintakyvyn, kuormituksen ja voimavarat ohjatakseen perheen heitä parhaiten tukeviin palveluihin. Liisa on työskennellyt FCG:llä vuodesta 2007 alkaen. Lisäksi hänellä  on kokemusta sairaanhoitajan työstä ja tutkijana toimimisesta.