FCG uratarina: alue- ja elinkeinokehittämisen asiantuntija Lauri Vierto

20.5.2020
Elinvoima
Elinvoima
Kiinteistökehitys
Kiinteistökehitys

Alue- ja elinkeinokehittämisen konsultti

Olen Lauri Vierto ja toimin FCG:llä alue- ja elinkeinokehittämisen asiantuntijana ja projektipäällikkönä.

Ydintyötäni ovat erilaiset alueidenkäyttöön ja niiden kehittämiseen liittyvät konsultointi- ja suunnitteluprojektit, kuten yritysalueiden ja kiinteistöjen kehittäminen, vaikutusten arvioinnit ja matkailun kehittämiseen liittyvät projektit.  

Maantieteilijästä kauppatieteilijäksi

Ensimmäisen tutkintoni suoritin Oulun yliopistossa maantieteen laitoksella erikoistumisalanani aluekehitys ja aluepolitiikka. Graduni viitekehys oli vahvasti talousmaantieteellinen ja käsitteli Oululaisen yrityskiihdyttämön aluetaloudellista vaikuttavuutta. Graduni myötä innostuin vielä opiskelemaan lisää taloustieteitä ja valmistuin Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2017. Tutkintoni ovat tukeneet toisiaan ja myös nykyistä työtäni FCG:llä.

Opiskelujen aikana olin harjoittelussa Oulun seudun kuntien seudullisessa yhteistyöelimessä, joka vastasi seudun kuntien yhteistyöstä muun muassa maankäytön, elinkeinojen ja palvelujen kehittämisen osalta. Sen jälkeen toimin projektitutkijana BusinessOululla, jonne tein myös toimeksiannosta maantieteen graduni. Jo opintojeni aikana pohdin yrityksiä, joihin voisin työllistyä ja tiesin FCG:n olevan Suomen johtavia alueidenkäytön suunnittelun konsulttitaloja. Pääsin harjoitteluun FCG:lle keväällä 2016 ja myöhemmin jatkoin tuntityöläisenä. Valmistumisen jälkeen vuonna 2017 oli luonteva siirtyminen vakituiseen sopimukseen. Ensin työskentelin Oulun toimistolla ja nyt reilu kaksi vuotta työpisteeni on sijainnut Helsingissä Käpylän pääkonttorilla.

Monenlaiset asiat täyttävät päivän

Parasta työssäni FCG:llä on se, että saan tehdä päivän aikana monenlaisia asioita ja pääsen työskentelemään mielenkiintoisten ja ajankohtaisten ilmiöiden ja asioiden parissa. Monipuolisuus ilmenee esimerkiksi siten, että aamupäivällä mietin asiakkaan kanssa työvoiman saantiin liittyviä asioita ja iltapäivällä siirryn kehittämään matkailukeskusta toisen asiakkaan kanssa. Työssäni pääsen tapaamaan paljon asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, joilta ammennan erilaisia näkökulmia omaan työhöni. Työni on myös hyvin liikkuvaa, sillä monet suunnitteluvaiheet vaativat asiakkaiden tai suunnittelun kohteena olevien sidosryhmien tapaamista ja yhteistyötä.

FCG:llä on parasta oma tiimini ja se, että pääsen vaihtamaan ajatuksia työkavereideni kanssa. FCG on kuntasektorilla arvostettu toimija, terveellä pohjalla ja oikeilla arvoilla johdettu, kotimainen yritys. Monialainen talo tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia ja yhteistyötä tehdään eri palvelualueiden välillä. FCG:n kansainvälisyys on myös kiinnostavaa ja tarjoaa meille laajan tytäryhtiöverkoston maailmalla.

Perinteinen työviikkoni

Perinteiseen työviikkooni kuuluu projektityötä. Edistän projekteja joko asiantuntijana tai projektipäällikkönä.  Jos olen projektissa asiantuntijana, teen tarvittavan tuottavan panoksen. Projektipäällikkönä huolehdin, että asiakas saa oikeat tiedot ja materiaalin sovitussa aikataulussa.

Työviikkoon sisältyy usein lisäksi tarjousten tekoa sekä asiakasrajapinnassa toimimista, kuten työpajoja, yhteissuunnittelua ja kohdekäyntejä. Tyypillisesti työmatkani suuntautuvat pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja välillä pääsen myös osallistumaan erilaisiin asiakastilaisuuksiin.

Sparraus ja aktiivinen kuuntelu vievät eteenpäin

Olen todennut, että kannattaa aina tehdä töitä itseään fiksumpien ja kokeneempien kanssa. Muutoksissa auttaa ja pääsee eteenpäin, kun kuuntelee ja vaihtaa aktiivisesti ajatuksia työkavereiden kanssa. Oman työnsä tulosten näkeminen konkreettisesti tsemppaa myös eteenpäin. On hienoa nähdä, kun suunnitelmat ja selvitykset edistävät suunnittelua ja ne alkavat konkretisoitua fyysiseen ympäristöön tai alueen elinvoimaan. Meillä FCG:llä myös kannustetaan ja sparrataan toisiamme ja esimerkiksi onnistumisia muistetaan juhlistaa yhdessä.

Työn alla nyt strategian tekoa ja konseptointia

Tällä hetkellä minulla on käynnissä muun muassa yksi alueellisen matkailustrategian päivitystyö. Tämä projekti käynnistyi ennen joulua. Koronatilanteen vuoksi strategian päivittäminen jouduttiin kuitenkin laittamaan hetkeksi tauolle ja asiakkaan pyynnöstä aloimme selvittää kyseisen alueen matkailu- ja tapahtumatoimialan selviytymistä poikkeustilanteesta erilaisten skenaarioiden avulla. Tämä projekti toimii hyvänä esimerkkinä työni monipuolisuudesta ja siitä, että suunnittelussa on aina varauduttava myös muutoksiin ja yllätyksiin.

Lisäksi työpöydälläni on parhaillaan ison kiinteistökokonaisuuden jatkokäytön konseptointiprojekti. Tässä projektissa pääsen työskentelemään monialaisen työryhmän kanssa ja suunnittelussa on varaa myös luovuudelle ja uusille ajatuksille.

Sattuipa kerran töissä

Olen kotoisin Iisalmesta ja nuorena vietin runsaasti aikaa paikallisessa urheilupuistossa skeittauksen merkeissä. Viime keväänä pääsimme tekemään elinvoimaselvitystä tälle samaiselle alueelle. Siellä missä ennen hakattiin nuorena miehenä nauloja skeittirampin vaneriin, tehtiin nyt vuosien jälkeen selvitystyötä alueen kehittämisestä liikunnan ja hyvinvoinnin alueena. Tässä projektissa paikallistuntemuksesta oli todella hyötyä!

Toinen juttu, mikä nousee FCG vuosilta merkityksellisenä mieleen, on viime syksynä FCG:n Bulgarian toimistoon tekemämme reissu. Oli opettavaista huomata, että etenkin ihmisten elinympäristöön liittyvän suunnittelun haasteet ja ratkottavat ongelmat ovat hyvin samanlaisia, puhuttiin sitten Bulgarian pääkaupunki Sofiasta tai suomalaisesta kunnasta.

Mahdollisuuksia nuorille asiantuntijoille

Mielestäni FCG on nuorelle, valmistumassa olevalle asiantuntijalle potentiaalinen vaihtoehto työllistyä. Meillä on tarjolla paljon erilaisia mahdollisuuksia, joista saa parhaan kuvan, kun perehtyy FCG:n toimialoihin ja tehtyihin projekteihin. Myös opintojen aikana suoritettu harjoittelu on hyvä väylä tutustua FCG:n toimintaan. FCG:llä olen päässyt työskentelemään myös vanhojen opiskelukavereideni kanssa ja viimeksi syksyllä meillä aloitti vanha kurssikaverini maantieteen opintojeni ajoilta.

 

 

21295.jpg
LAURI VIERTO
Asiantuntija, Kaupunkisuunnittelu
+358 44 704 6293

Lauri Vierto työskentelee FCG:llä elinkeinokehittämisen asiantuntijana ja on osa FCG:n matkailutiimiä. Vierto on ollut mukana monenlaisissa kestävän matkailun kehittämiseen liittyvissä toimeksiannoissa.