FCG uratarina: Senior Manager Petra Rautavuoma

24.9.2020
Vesihuolto ja sanitaatio
Vesihuolto ja sanitaatio
Maatalous ja maaseudun kehittäminen
Maatalous ja maaseudun kehittäminen

Olen Petra Rautavuoma ja työskentelen FCG:n kehityskonsultoinnissa tehtävänimikkeellä Senior Manager – Water and Sanitation. Työskentelen asiantuntijatehtävissä vesi-, sanitaatio- ja ympäristöalan kehitysyhteistyöhankkeissa, pääasiassa Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenvaltameren alueella. Projektipäällikkönä vastaan käynnissä olevien hankkeiden projektihallinnosta ja asiakassuhteista sekä tarjousten valmistelusta.

Olen opiskellut ympäristöekonomiaa ja kehitysmaatutkimusta Helsingin yliopistossa ja vietnamin kieltä Ho Chi Minh City:n yliopistossa Vietnamissa. Opiskelen työn ohessa globaalia terveyspolitiikkaa Lontoon Yliopistossa, (London School of Hygiene and Tropical Medicine).

Kansainvälisen vesi- ja sanitaatiotyön asiantuntija

Olen asunut Vietnamissa ja Kambodzassa yhteensä yli 15 vuotta ja työskennellyt koko työurani ajan kehitysyhteistyöhankkeiden parissa. Aloitin työt vietnamilaisessa ympäristöalan kansalaisjärjestössä, jonka jälkeen siirryin junioriasiantuntijan tehtäviin Suomen ulkoministeriön rahoittamaan maaseudun kehityshankkeeseen Keski-Vietnamiin. Olen työskennellyt ympäristösuunnittelijana EU:n rahoittamassa kaupunkiympäristön suunnitteluhankkeessa Mekongin joen suistoalueella sekä Mekongin Jokikomission vesivarojen hallinnan kehittämishankkeessa Kambodzassa, Vietnamissa ja Laosissa.

Työskentelin kolmen vuoden ajan australialaisen konsulttiyrityksen GHD:n vesi-, sanitaatio- ja ympäristöalan kehitysyhteistyöhankkeissa Vietnamissa. Sen jälkeen työskentelin 5 vuoden ajan SNV:n (Netherlands Development Organization) vesi- ja sanitaatiosektorin johtajana Vietnamissa ja Kambodzassa.

Aloitin työt FCG:n Helsingin toimistolla kehityskonsultoinnissa tammikuussa 2017. Muutto Kambodzasta takaisin Suomeen keskellä pimeintä talvea oli suurempi kulttuurishokki kuin mitä olin osannut odottaa. Ehdin työskennellä Helsingin toimistolla reilun puolen vuoden ajan, kun voitimme tarjouskilpailun Aasian Kehityspankin rahoittamasta maaseudun vesi- ja sanitaatiosektoriohjelman suunnitellusta Kambodzassa. Syyskuussa 2017 pakkasin jälleen tavarat ja muutin takaisin Phnom Penhiin johtamaan 1,5 vuoden hankesuunnittelua Kambodzan maaseutukylissä.

Työn merkityksellisyys ja saavutetut kehitystulokset motivaattoreina

Kehitysmaiden vesi- ja sanitaatio-ongelmat ovat todella monimutkaisia. Parasta työssäni onkin mahdollisuus tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä kansainvälisten ja paikallisten asiantuntijoiden kanssa kestävien muutosten aikaansaamiseksi. Työskentelen parhaillaan sanitaatiohankkeessa Kiribatilla. Tiimissä on mukana kansainvälisiä asiantuntijoita, joiden kanssa yhteistyö alkoi jo yli kymmenen vuotta sitten Vietnamissa. 

Intohimo ja motivaatio työhön syntyy työn merkityksellisyyden ja saavutettujen kehitystulosten kautta. Olen työskennellyt kehitysyhteistyöhankkeiden parissa yli 15 vuotta, mutta olen edelleen jossain määrin idealisti, vaikkakin kokemus on tuonut myös paljon realismia.

Kehityskonsultoinnin hankkeiden kautta voin omalta osaltani olla mukana edistämässä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista sekä oppia ja kehittyä asiantuntijana itselleni tärkeillä aloilla. Työni on todella monipuolista ja olen saanut työskennellä hyvin erilaisten hankkeiden parissa.

FCG:llä parasta on työkaverit. Hyvien työkavereiden tuki ja yhteistyö auttavat jaksamaan ja kehittämään ratkaisuja haastavissakin tilanteissa.

Tavoitteet ja strategia työn selkärankana

“Action without vision is only passing time, vision without action is merely day dreaming, but vision with action can change the world.” – Nelson Mandela

Vastapainoa hektiselle työlle tarjoaa kestävyysjuoksu, joka tarvittaessa nollaa aivot. Monet ideat ja ratkaisut hankkeisiin ovat löytyneet metsässä juostessa. Selkeät tavoitteet, joita kohti ponnistellaan ja strategia, joka antaa toiminnalle suunnan ja auttaa priorisoimaan, ovat erittäin tärkeitä ja tsemppaavat eteenpäin sekä kehityskonsultoinnissa että maratonille valmistautumisessa. Kokemukseni kehitysyhteistyöhankkeissa on osoittanut, että positiivinen palaute, motivaatio ja tulokset kulkevat käsi kädessä.

Ajankohtaista nyt: kaupunkikehityshanke Myanmarissa

Työskentelen parhaillaan projektipäällikkönä Aasian Kehityspankin rahoittamassa 6 vuoden kaupunkikehityshankkeessa Myanmarissa. Hanke keskittyy vesi- ja jätehuollon ratkaisujen kehittämiseen Mawlamyine:n ja Hpa An kaupungeissa sekä paikallishallinnon kapasiteetin vahvistamiseen.

Myanmarin hankkeen lisäksi työskentelen asiantuntijatehtävissä sanitaatiohankkeessa Kiribatilla. Hanke toteutetaan yhteistyössä kansainvälisen asiantuntijatiimin ja paikallisten asiantuntijoiden kanssa. Koronapandemia on vaikuttanut merkittävästi hankkeen alun perin suunniteltuun toteutukseen. Kaikki vuodelle 2020 suunnitellut kenttämatkat on jouduttu perumaan tai siirtämään myöhäisempään ajankohtaan. On ollut hienoa huomata, miten yhteistyö onnistuu myös etäyhteyksien kautta. Etäyhteys ei kuitenkaan täysin korvaa aitoja kohtaamisia, keskusteluja tai paikan päällä tehtävää suunnittelu- ja selvitystyötä, mikä kansainvälistä yhteistyötä tehdessä on äärimmäisen tärkeää.

Koronapandemia on nostanut jälleen kerran esille vesihuollon, sanitaation ja hygienian tärkeyden ja sen, miten eriarvoisessa asemassa monet ihmiset ja yhteisöt ovat näiden perusoikeuksien suhteen. Puhtaan veden ja kunnollisten vessojen puute vaikuttaa suoraan väestön terveyteen ja osaltaan ylläpitää köyhyyttä. Työllämme vesi- ja sanitaatiosektorin hankkeissa onkin todellinen tarkoitus ja tarve. ”Working for Wellbeing” kuvaa mielestäni erittäin hyvin sitä, mihin työmme FCG:llä vesi- ja sanitaatiosektorin hankkeissa tähtää.

Tutustu kehityskonsultoinnin osaamisalaan

21358.jpg
PETRA RAUTAVUOMA
Senior Manager, Development Consulting
+358 44 298 2033

Petra on kansainvälisen kehitysyhteistyön asiantuntija. Hänellä on 15 vuoden kokemus vesi-, sanitaatio- ja ympäristöprojekteista Kaakkois-Aasian alueella, jossa hän on toiminut useissa hankkeissa projektipäällikkönä.  

Petra LinkedInissä