Kestävän matkailun merkitys korostuu poikkeustilanteessa

23.6.2020
Elinvoima
Elinvoima
Kestävä elimympäristö
Kestävä elinympäristö
Vastuullisuus
Vastuullisuus

Kun THL tiedotti tammikuussa Suomen ensimmäisestä koronavirustartunnasta, matkailuyritysten varauskalenterit alkoivat tyhjetä kiihtyvällä tahdilla erityisesti Kiinasta saapuvien peruutusten myötä. Koronavirus oli saapunut Eurooppaan ja Suomeen ja kaikkea tarpeetonta matkustamista tuli välttää. Jo vuosikymmeniä jatkunut globaali matkailun ja matkailutoimialan kasvu pysähtyi kertaheitolla kuin seinään, kun lentokoneet jäivät maahan ja hotellit sulkivat oviaan.

Tilastokeskuksen matkailuluvut huhtikuulta todistavat äkkipysähdyksen voiman. Suomen lentokenttien matkustajamäärä väheni kaikkiaan 99 prosenttia huhtikuussa 2020 verrattuna vuoden 2019 huhtikuuhun. Suomalaisissa majoitusliikkeissä puolestaan yövyttiin kaikkiaan 88 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suhteellisesti kovin pudotus oli Lapissa, missä hiihtokeskukset joutuivat keskeyttämään kautensa maaliskuun lopussa. Lapissa kaikkien yöpymisten määrä väheni 92 prosenttia ja ulkomaalaisten yöpymisten 99 prosenttia.

Koronan kautta kohti kestävyyttä

Vaikka luvut ovat karua luettavaa, ei koronavirus ole poistanut ihmisten kaukokaipuuta ja halua kokea ja nähdä uusia paikkoja sekä kulttuureja. Matkailun yhtäkkinen pysähtyminen on kuitenkin saanut yhä useammat ajattelemaan totutun kaltaisen matkailun kestävyyttä ja vastuullisuutta. Uutiset Venetsian kirkastuneista laguuneista ja Himalajan vuoriston yltä väistyneestä savusumusta osoittavat nykyaikaisen massaturismin ja etenkin lentoliikenteen kasvun aiheuttamat ongelmat konkreettisella tavalla.

Puhetta ilmastonmuutoksesta, kestävyysvajeesta ja jopa lentohäpeästä on ollut miltei mahdotonta välttää viime vuosina, mutta viimeistään koronaviruksen aiheuttama pandemia on osoittanut kestävän ja vastuullisen matkailun mukaisten periaatteiden ja toimenpiteiden välttämättömyyden.

Katseet kohti kotimaan matkailukohteita

Kirjoitushetkellä kaupallinen lentoliikenne on edelleen lähes pysähdyksissä ja useissa Euroopan maissa rajat ovat kiinni muulta kuin välttämättömältä matkailulta. Kesälomien kynnyksellä tämä saa ajatukset kääntymään kohti kotimaan matkailua.

Esimerkiksi Lapin matkailun haasteena on ollut ulkomaisten matkailijoiden suuri merkitys vuoden kokonaistuloksesta ja sesongin ajoittuminen joulu-maaliskuun välille. Pandemiasta johtuen Lapissa tärkeä kevätsesonki loppui kesken kaiken, joten kotimaanmatkailulla onkin tänä kesänä tärkeä rooli monen matkailuyrityksen taloudellisen kestävyyden kannalta niin Lapissa kuin muuallakin Suomessa.

Pandemian jyllätessä Euroopassa monet maat rajoittivat ulkonaliikkumista tarkasti. Esimerkiksi Italian pohjoisosissa ja Saksan Baijerissa kotoa sai poistua epidemiahuipun aikaan vain välttämättömistä syistä. Meillä Suomessa liikkumisrajoituksia ei kuitenkaan ole tässä mittakaavassa tarvittu ja korona-arjen valjettua monet suomalaiset ovat innostuneet liikkumaan luonnossa.

Retki lähimetsään tai kotimaamme hienoihin ja vaihteleviin kansallispuistoihin on kestävää matkailua parhaimmillaan luontoa kunnioittaen ja turvavälejä noudattaen.

Koronavirus on kevään aikana konkretisoinut kestävän ja vastuullisen matkailun turvallisuusnäkökulman. Suomen hallitus on linjannut, että kotimaassa voi matkailla, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita. Matkailuyritysten tulee kiinnittää erityistä huomiota siivoukseen ja hygieniaan, ja riittävästä varautumisesta ja henkilökunnan kouluttamisesta tulee huolehtia.

Massamatkailun osalta on vaikea välttää lähikontakteja, ja näin ollen sekä matkailijat ja yritykset joutuvat nyt miettimään toimintaansa uudestaan. Tämä tarkoittaa usein rajattuja kävijä- ja asiakasmääriä ja asiakasvirtojen uudelleenjärjestelyä. Matkailuyritykset ja matkailijat ovat kuitenkin itse vastuussa ohjeiden noudattamisesta ja siten koko kesäkauden kotimaanmatkailun näkymistä. Korona-ajan poikkeustilanteet rajoituksineen valmistavat yrityksiä väistämättömään muutokseen kohti kestävää ja vastuullista matkailua.

Tämän kirjoituksen myötä toivotan turvallista, kestävää ja vastuullista matkailukesää!

FCG ASIANTUNTIJA
,