Miksi viestintää tarvitaan juuri nyt

20.4.2020
Tapahtumat
Tapahtumat
Viestintä
Viestintä
Oppiminen
Oppiminen

Kunnissa on totuttu homekouluihin, hoitajamitoituskeskusteluihin, resurssiköyhiin varhaiskasvatusyksiköihin ja tuulivoimahankkeen ympärillä vellovaan tulehtuneeseen ilmapiiriin. Nämä tilanteet ovat kirittäneet kuntia kehittämään kriisiviestintäsuunnitelmiaan ja tarkistamaan kriisiviestintävalmiuksia. Mutta mikään jo koetuista olosuhteista ei ole valmistanut meitä tänä päivänä vallitsevaan poikkeustilanteeseen Korona-pandemian keskellä. 

Poikkeustilanteet haastavat kuntatyöntekijät ja kunnan muut vastuunkantajat kohtaamaan kuntalaisia ja yhteistyökumppaneita vaativissa viestintätilanteissa. Valeuutiset leviävät verkossa ja kunnan oma viesti ei välttämättä tavoita oikeaa yleisöä. Miten näihin viestintätilanteisiin voi valmistautua? Onko sinut vedetty hallitsemattomaan keskusteluun mukaan? 

Holtittomasti poukkoilevassa julkisessa keskustelussa on se vaara, että kunta menettää vuorovaikutuksen hallinnan tyystin.

Esimerkiksi kunnan hankeviestinnässä viestintätaktiikan rakentaminen etukäteen on hyvää suunnittelua, mutta yllättävässä poikkeustilanteessa meidät voidaan yllättää vanhaa sanontaa käyttäen housut kintuissa. Tunnista siis yleisösi ja heidän tarpeensa, kohdenna viestintäsi ja käännä viestintä vaikuttavaksi ja konkreettisiksi vaikutuksiksi!

Viestintä voi pelastaa monta tilannetta

Poikkeustilanne heitti viestinnän vuosikellon roskakoriin. Viestintä jouduttiin muotoilemaan uusiksi täysin lennosta. Kriisiviestintäsuunnitelma taidettiin päivittää joskus viisi vuotta sitten… Kuulostaako tutulta? 

Kunnan viestinnällinen kyvykkyys mitataan näissä tilanteissa. Viestinnän osaaminen ei koske pelkästään johtoa tai viestintäyksikköä, se koskee jokaista asiakaspalvelijasta lähtien. Strategisesti johdettu viestintä ulottuu kunnassa jokaiseen. Kaikille on viestintäsuunnitelmassa ja viestintästrategiassa paikkansa ja tehtävänsä.

Haasteet, jotka pitää ratkaista

Viestinnän prosesseja voi hidastaa pitkät hyväksymisketjut, epäselvät prosessit, viestinnän vaikutusten mittaamattomuus ja resurssien epäselvyys. Johdonkin olisi hyvä harjoitella mediapresenssiä etukäteen.  

Viestintää pitää treenata, jotta siinä pärjää paremmin. Eikä yksikään kunta viesti yksin. Miten saat yhteisösi viestimään rinnallasi?

Jos tunnistit omia viestinnän haasteita, jotka haluaisit ratkaistavan,  tarjoamme viestinnän täsmäkoulutuksia webinaareina juuri sinulle: 

  • Mediavalmennus kunnan asiantuntijoille ja johdolle
  • Poikkeustilanteiden viestintävalmennus

Me FCG:llä teemme kaikkemme, jotta voimme palvella asiakkaitamme myös haastavissa poikkeustilanteissa. Sen vuoksi koko kevään koulutustarjontamme on nyt verkossa. Tutustu tarjontaan > tai siirry koulutushakuun >

Nähdään ja kuullaan webinaareissa! Me olemme täällä sinua varten. 
 

21814.jpg
TARJA ISOLA
Koulutuspäällikkö, Koulutus ja tapahtumapalvelut
+358 40 450 86 44

Tarjan ydinosaamista on syvällinen ymmärrys koulutusalasta ja koulutustuotannosta, ja hänen erityiset kiinnostuksen kohteensa osaamisen kehittämisen teemoituksen lisäksi löytyvät viestinnästä, terveydenhuollosta ja IT:stä. Tarja ajattelee, että tulevaisuudessa uuden oppiminen muuttuu hyveestä velvollisuudeksi – muutos ei lopu, vaan se pitää ottaa haltuun.