Palveluverkot kunnallisvaalien paineessa

7.5.2020
Organisaatio
Organisaatio

Viime viikkoina puolueet ovat alkaneet näkyä ja kuulua somessa mennyttä talvea enemmän. On ollut nähtävissä uudenlaisia visuaalisia ilmeitä, uusia värimaailmoita ja puolueiden logoja. Kuvissa on  nauravia ja hyvinvoivia ihmisiä erilaisissa palvelutilanteissa. Jämptit ja aktiiviset ihmiset kuuntelevat, laskevat euroja ja tekevät päätöksiä tärkeän näköisenä. Ihmisiä, kuvia ja logoja yhdistävänä tekijänä on kunta.

Ilmassa on selvästi lisääntyvää sähköä. Kunnallisvaaleihin on enää vuosi, mutta valtuustokaudesta jäljellä vielä neljännes. Korona on kevään osalta vaikeuttanut paikallista päätöksentekoa.

Kuitenkin viimeistään nyt olisi aika palata valtuustokauden alkuun ja tarkistaa, mitä kaikkea silloin valtuustokauden tavoitteiksi tulikaan asetettua.

Toimintakertomuksista voi kerrata tehdyt toimenpiteet ja arviot saavutetuista tavoitteista - joita muuten tässä valtuustokauden vaiheessa tulisikin olla jo melkoinen määrä. 

On kuitenkin hyvin tavallista, että vaikeaksi koettuja asioita siirretään tehtäväksi valtuustokauden loppupuolella. Tosiasia on, että se valtuustokauden loppupuoli on nyt ja mikäli joitakin suurempia asiakokonaisuuksia on tarkoitus vielä tarkastella tämän valtuuston voimin, asioiden valmistelulla alkaa olla kiire.

Palveluverkkoa koskevat selvitykset ja päätökset ovat usein poliittisesti vaikeita. Harva valtuusto ottaa ensimmäiseksi asiakseen päiväkoti- tai kouluverkon tarkastelun työn alle. Toisaalta, mitä pidemmälle valtuustokausi etenee ja lähemmäksi kunnallisvaalit tulevat, sen vaikeammaksi palveluverkkosuunnitteluun tarttuminen tulee. 

Nyt kunnallisvaaleihin aikaa on vuosi. Monissa kunnissa palveluverkkoon liittyvät strategiset tai  toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ovat vielä selvittämättä ja toteuttamatta. Palveluverkon tarkastelu vie aikaa ja aivan vaalien alle päätöksentekoa ei yleensä haluta jättää. Jos ja kun syksyn aikana on tarkoitus viedä maalin tämäkin valtuuston asettama tavoite, tulee palveluverkon suunnitteluun valmistautua jo ennen lomia. Silloin varsinaiseen palveluverkkoselvitystyöhön päästään heti alkusyksystä ja asiat ehditään valmistella tämän vuoden puolelle päätöksentekoon.

Kun tarvitset apua palveluverkkojen selvittämisessä ja suunnittelussa, olethan yhteydessä.
Palveluihimme tutustut tästä >

20920.jpg
RAILA OKSANEN
Johtava konsultti, Johdon ja palvelujen konsultointi
+358 50 439 5619

Railan on kuntien palveluverkkojen ja uusien oppimisympäristöjen johtavia asiantuntijoita Suomessa. Hänen erityisosaamisensa kohdistuu tilatehokkaiden tilaohjelmien ja pedagogisten suunnitelmien laadintaan sekä pedagogisena asiantuntijana toimimiseen koulurakennushankkeissa. Railalla on opettaja-, rehtori- ja koulutoimenjohtajatausta ja pitkä kokemus koulujen laadunhallinnan kehittämisestä.