Pidä huolta osaamisestasi – se on nyt helppoa

17.12.2020

Kun osallistua voi nykyään kotisohvalta tai lenkkipolulta, kouluttautuminen on muuttunut helpoksi. Etäkoulutukset sopivat monelle läsnäolokoulutuksia paremmin esimerkiksi perhetilanteen tai asuinpaikan vuoksi. Moni kertoo, että luennoista saa enemmän irti ja oppiminen on tehokkaampaa, kun kotona voi keskittyä rauhassa. Toki kollegoiden tapaamista kaivataan, mutta luentosalien kylmyyttä ja matkustamista ei. 

Kun mietin itseäni kouluttajana, niin eniten kaipaan läsnäolokoulutuksista juuri ihmisiä ja vuorovaikutusta. Tapaan normaalisti työssäni paljon ihmisiä, joten onneksi monella ruudun nimellä tai pallolla on ajatuksissani kasvot. Se tuo etäosallistujat lähemmäksi.

Etätyöskentely myös mahdollistaa enemmän.

Esimerkiksi tänään koulutin kotoani käsin sekä Turun hammaslääketieteen opiskelijoita että Siun soten alueen hammaslääkäreitä. 

Viime keväänä etäkoulutusten pito ei ollut mukavuusaluettani, ja viimeiset kuukaudet ovatkin olleet uuden oppimista kouluttajana. Olen opetellut käyttämään useita eri etäkokousalustoja, ja päässyt tekemään yhteistyötä ääni- ja videoteknikoiden kanssa. Esityksen rakennetta mietin nyt eri tavoin, kun osanottajien osallistaminen nousee uudella tavalla esiin. Ilman vallitsevaa pandemiatilannetta etäkoulutuksiin liittyvien uusien taitojen opettelu olisi varmasti ollut hitaampaa. Nyt – useimmiten – tekniikka jo toimii ja etäkoulutusten pito tuntuu minusta mukavalta. 

Vaikka yhteiskunnassa on ollut rajujakin muutoksia viime aikoina, se mikä ei ole muuttunut, on osaamisen ylläpidon ja kehittämisen tarve ja jatkuvuus. Muutostilanteissa se vielä korostuu. Ammatillisesta osaamisesta huolehtiminen on jokaisen hammaslääkärin oikeus ja velvollisuus, ja ajallisesti mitattuna, sitä tulisi olla 8–9 koulutuspäivän verran vuodessa. Välillä oppiminen vaatii poistumista omalta mukavuusalueelta. Uuden oppiminen tai jo opittujen taitojen vahvistaminen tuo varmuutta työhön ja sitä myöten lisää työhyvinvointia ja työn iloa. 

____________________________

Johtavien hammaslääkäreiden hallintopäivät järjestetään 23.-24.3.2021.  Nora Savanheimo toimii tapahtuman puheenjohtajana.
Tutustu ohjelmaa ja klikkaa itsesi mukaan!

Nora Savenheimo
NORA SAVANHEIMO
varatoiminnanjohtaja, Suomen Hammaslääkäriliitto,

Nora Savanheimo työskentelee varatoiminnanjohtajana Suomen Hammaslääkäriliitossa. Hän vastaa erityisesti julkisen sektorin hammaslääkärien työmarkkinaedunvalvonnasta sekä koulutuspoliittisesta edunvalvonnasta ja osasta liiton terveyspoliittisesta edunvalvonnasta. Noran tavoitteena on vahvistaa ammattikunnan yhtenäisyyttä, tukea ja auttaa hammaslääkäreitä onnistumaan työssään sekä kantaa vastuuta jokaisen suunterveydestä.