Rahat loppu, loppuvatko myös hoitajat? Ajatuksia kustannuksista koronakriisin keskellä

20.5.2020
Sosiaalipalvelut
Sosiaalipalvelut


Viime aikoina ajatuksemme ovat olleet terveydenhuollon työntekijöissä ja heidän jaksamisessaan. Keskustelua on käyty myös hoitohenkilökunnan riittävyydestä. Jos tilanne tästä vielä pahenee, loppuvatko meiltä hoitajat…

Prioriteettimme ovat kuluneen kevään aikana heittäneet häränpyllyä useaan otteeseen. Jo ennen koronan aiheuttamaa poikkeustilannetta käytiin eri foorumeilla keskustelua, jossa vastakkain asetettiin milloin vanhukset ja kulttuuri, milloin vanhukset ja urheilu tyyliin montako uutta hoitajaa saisi milläkin summalla palkattua. Viime viikkoina on keskustelun intensiteetti kasvanut potenssiin. Mikä on loppujen lopuksi tärkeää ja mihin näinä päivinä pitäisi oikeasti panostaa?

Paitsi eri alojen välistä priorisointia tulisi priorisointia ainakin jossain määrin tehdä myös toimialojen sisällä. Koronakriisi on ajanut paitsi kunnallisen, myös yksityisten sektorin organisaatiot taloudelliseen ahdinkoon. Jo aiemmin vajavaisten (taloudellisten) resurssien kohdentaminen aiheuttaa päänvaivaa. 

Nyt jos koskaan organisaatioilla on tarvetta perusteelliselle kustannuslaskennalle.

Kustannuslaskennan avulla voidaan selvittää, mihin organisaation eurot oikeasti kuluvat ja kuluvatko ne ns. oikeisiin asioihin? Tyypillisesti henkilöstö on organisaatioiden suurin kuluerä ja näin etenkin sotesektorilla, mutta suuria summia kuluu usein myös muun muassa tila- ja tietohallinnon kustannuksiin. Näiden ja muiden vyörytysten osuus kokonaiskustannuksista voi yllättää ja on usein yllättänytkin organisaatiossa, jossa kustannuslaskentaa on tehty.

Ovatko kaikki vyörytysten kustannukset tarpeellisia, voisiko jostain säästää? Pienistä puroista syntyy usein suuri virta... ehkäpä jopa sen ylimääräisen hoitajan palkkasumman suuruinen.


 

20671.jpg
LOTTA SOKKA
Erityisasiantuntija, Hyvinvointi ja sote
+358 44 748 7988

Lotta aloitti vanhustyön asiantuntijana FCG:llä vuonna 2011. Tällä hetkellä Lotta työskentelee DRG-tuoteperheen (NordDRG, pDRG, dDRG) sekä siihen liittyvän kustannuslaskennan parissa.  Lotan vahvuutena on erityislaatuinen koulutustausta, jossa yhdistyy sekä terveydenhuoltoalan että talous- ja järjestelmäpuolen vahva osaaminen. Erityisinä kiinnostuksen kohteina Lotalla ovat kuntien palvelurakenteeseen, ikäihmisten palveluiden oikeaoppiseen kohdentamiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin liittyvät asiat.