Tutustu FCG:läisiin! Nette Korhonen, International Junior Expert, Kehityskonsultointi

22.4.2021
Ilmastonmuutos, energia ja ympäristö
Ilmastonmuutos, energia ja ympäristö
Luonnonvarat
Luonnonvarat

Olen paljasjalkainen savolainen, metsän keskellä kasvanut ja aina luonnosta nauttinut. Polkuni Savosta kulki metsänhoitajaopintojeni perässä naapuriimme Pohjois-Karjalaan. Enpä olisi tuolloin opintojeni alkuvuosina arvannut, mihin metsäala minua vielä kuljettaakaan. Opintoni käsittelivät suomalaista metsätaloutta ja koko opintojeni ajan pohdin tulevia urasuunnitelmia, joita en kuitenkaan oikein saanut jäsenneltyä saatikka saanut kirkasta visiota siitä, mitä haluaisin valmistuttuani työkseni intohimoisesti tehdä.

Opintojeni loppusuoralla päätin sitten kokeilla jotain aivan muuta. Hain ja pääsin ensin vaihto-oppilaaksi Ghanaan ja sen jälkeen Keniaan. Nämä kokemukset Afrikasta antoivat minulle vasta pienen silmäyksen metsätalouteen kehittyvissä maissa, mutta sytyttivät minuun suuren palon päästä työskentelemään kansainvälisen metsätalouden pariin eritysesti kehittyviin maihin.

Oma maa mansikka, muu maa mustikka

Kyseisen sananlaskun juuret löytyvät kaskikulttuurin ajalta, minkä jälkeen suomalainen metsätalous on kehittynyt, ja nykypäivänä meidän metsätalouden osaaminen on maailman mittakaavassakin huippuluokkaa. Meillä metsät myös hoidetaan kestävästi, joten pelko vihreän kullan hävittämisestä ei ole aiheellinen.

Toisin on kehittyvissä maissa, joissa riittämättömän tietotaidon ja köyhyyden yhdistelmä aiheuttaa metsien kannalta epäedullisia ratkaisuja. Onneksi ymmärryksemme on lisääntynyt ja nykyään tiedämme, että muiden maiden mustikat ovat ihan yhtä tärkeitä kuin oman maan mansikkamme ja yhteistyöllä voimme saavuttaa kaikille parhaan lopputuloksen.

 

Uratavoitteeni alkoivat konkretisoitua, kun FCG valitsi minut kansainväliseksi nuoreksi asiantuntijaksi Tansanian Forestry and Value Chain Development -hankkeeseen.


Suomessa minä rakastan eniten meidän vuodenaikojamme: energistä kevättä, onnellista kesää, rauhallista syksyä ja pirtsakkaa talvea. En haluaisi luopua niistä yhdestäkään, sillä ne tasapainottavat mukavasti toisiaan ja meidän metsämme ja luonto ovat myös tottuneet tähän kiertokulkuun.

Metsien osalta emme voi kuitenkaan tuijottaa vain omasta ikkunasta aukeavaa metsämaisemaa ja luottaa, että kaikki on hyvin, kun yhtä lailla maapallon toisella puolella hakattu metsä vaikuttaa ilmastonmuutoksen kiihtyvyyteen ja meidän kotoisiin lumiseksi totuttuihin talviin.

Silta Savosta maailmalle

Halusin siis päästä kantamaan oman korteni kekoon, että tulevaisuuden talvet olisivat kotonani turvatut. Tämä mielessäni rupesin rakentamaan siltaa Savosta maailmalle. Minulta puuttui vertaistuki, jolta olisin saanut vinkkejä, kuinka se tehdään, joten ilman käyttöoppaita rakensin omannäköiseni sillan, josta lopulta tuli tarpeeksi kantava viemään minut Itäisen Afrikan Tansaniaan.

Metsänhoitajatutkintoni jälkeen opiskelin lisää ja hankin käytännön kokemusta työelämässä Suomen metsäsektorin toiminnasta. Koin sen olevan välttämättömyys omalle ammatilliselle osaamiselleni, että näen ensin, miten metsäsektori etenkin ruohonjuuritasolla toimii, ennen kuin edes yritän lähteä maailmalle töihin. Lopulta minusta alkoi tuntua, että olisin valmis ottamaan seuraavan askeleen urapolullani, mutta selkeyttääkseni uramahdollisuuksiani, osallistuin mentorointiohjelmaan, jossa sain kokeneelta kehitysmaiden metsätalouden parissa työskennelleeltä tärkeitä vinkkejä. 

Mentoroinnin avulla minulle aukeni paremmin kehitysyhteistyön maailma ja sain tietää, että kehitysyhteistyöhankkeissa on myös nuoremmille asiantuntijoille mahdollisuuksia. Nuoremmalta asiantuntijalta (Junior Expert) ei vaadita kattavaa ulkomaankokemusta ja pitkää työhistoriaa, joten se tuntui täydelliseltä väylältä hypätä kehitysyhteistyön maailmaan. 

Hyppy kehitysyhteistyön maailmaan

Uratavoitteeni alkoivat konkretisoitua, kun FCG valitsi minut kansainväliseksi nuoreksi asiantuntijaksi Tansanian Forestry and Value Chain Development -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on edistää luonnonmetsien kestävää käyttöä ja lisätä kylien ansaintamahdollisuuksia metsistä. Sitten tuli kuitenkin korona, joka viivästytti lähtöäni, mutta nyt olen saanut olla täällä jo puolisen vuotta. Aika on mennyt vauhdilla ja olen ollut täynnä intoa, sillä kaikkea uutta on niin paljon. Työ on äärimmäisen mielenkiintoista, monipuolista ja haastavaa. Lisäksi uusi yhteiskunta ja kulttuuri tuo uutta kirjoa elämään.

Kehitysyhteistyö on ihan oma maailmansa, johon en ainakaan itse pystynyt tiedollisesti täydellisesti valmistautumaan. Näin Juniorina pääsen oppimaan käytännöt eikä minun heti maahan saavuttuani oletettu olevan rautainen ammattilainen tällä alalla. Oma motivaatio ja halu ymmärtää ja oppia auttavat minua toivottavasti suoriutumaan tästä tehtävästä ja toivon mukaan ne kantavat minua urallani jatkossakin eteenpäin, kun tämä hanke aikanaan päättyy.

kuva: Kijani Consult Tanzania

Tutustu kehityskonsultointiin tästä

Lue tästä Project Manager Noora Yukichin uratarina