Wash-and-korona

14.10.2020
Kehityskonsultointi
Kehityskonsultointi

Kuluvana vuotena työmme vesihuollon, sanitaation ja hygienian parissa on osoittautunut tärkeämmäksi kuin koskaan aiemmin. Koronan jyllätessä maailmanlaajuisesti, on toistaiseksi paras mahdollinen ennaltaehkäisy tähänkin virukseen käsienpesu saippualla ja vedellä toistuvasti päivän aikana. Kädet on pestävä myös riittävän huolellisesti. Aikaa voi haarukoida käsiä pestessä vaikkapa laulamalla ”Paljon onnea vaan” alusta loppuun ja vieläpä kaksi kertaa.

Myös ilman koronaa puhtaan juomaveden ja perussanitaation järjestäminen tai käsienpesun ja muun hygienian edistäminen ovat aiheita, joiden kanssa työskentelemme Nepalissa, Keniassa, Moldovassa, Tadzhikistanissa, Vietnamissa, Sri Lankassa, Myanmarissa ja Kiribatissa.

Osaatko kuvitella, minkälaista oma elämäsi olisi, jos et voisi tarjota lapsillesi juotavaksi puhdasta vettä tai kärpäset saastuttaisivat ruuan tämän tästä? Eri puolilla maailmaa taivasalla tarpeilla käyminen on tavallista, vaikka se samalla aiheuttaa riskin koko yhteisölle. Puutteellisen hygienian ja ulosteiden takia leviää valtavasti bakteereja, viruksia ja loisia. Riskit häviävät vain lisäämällä tietoisuutta ja saattamalla uudet saniteettitavat koko yhteisön käyttöön.  

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että puhdas juomavesi on yli miljardin ihmisen ulottumattomissa, ja puutteellisissa hygieniaoloissa elää 2,6 miljardia ihmistä. Vuosittain ihmisiä kuolee arviolta 1,7 miljoonaa puhtaan veden, viemäröinnin ja hygienian puutteesta aiheutuviin sairauksiin.  Muistetaanhan siis pestä kätemme, kun meillä on siihen mahdollisuus.