Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Nettipeli on uudenlainen tapa ideoida täydennysrakentamista

Nettipeli on uudenlainen tapa ideoida täydennysrakentamista

Helsingin kaupunki ja YIT ovat yhdessä FCG:n kanssa toteuttaneet Siltamäkeen sijoittuvan täydennysrakentamispelin. Peliä voi pelata internetissä mobiilisti tai tietokoneella 10.4. saakka.

Pelissä voi tarkastella, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat esimerkiksi ostoskeskuksen tai virkistyspalvelujen kehittämismahdollisuuksiin. Se keskittyy 1970-luvulla rakennettuun ”Vanhaan Siltamäkeen” ja ostoskeskuksen ympäristöön. Nettipelissä voi rakentaa uusia taloja tai lisäkerroksia nykyisiin taloihin. Rakentamisesta saa pisteitä, joilla voi hankkia uusia palveluita alueelle tai vaikkapa remontin omaan taloyhtiöön.

”Siltamäki on otollinen alue pilotoida täydennysrakentamisen peliä. Alueella on tehty aiemminkin erilaisia tarkasteluja siitä, minne voisi rakentaa uusia asuntoja, mutta konkreettisia hankkeita ei ole valitettavasti lähtenyt liikkeelle. Pelillä asukkaiden on helppo testailla asuntorakentamisen vaikutuksia ja kertoa samalla, millä tavoin he haluaisivat Siltamäen kehittyvän. Pelaaminen on hauskaa, hyötyjä tulee sivutuotteena”, kertoo projektinjohtaja RitvaTanner Helsingin kaupunginkansliasta. 

Kehittäminen on yhteistyötä 

YIT on kiinnostunut keskusteluyhteydestä taloyhtiöiden kanssa mahdollisesta täydennysrakentamisesta.  

”Täydennysrakentamisen ja aluekorjauksen avulla vanhojen asuntoalueiden vetovoima ja arvo kasvavat ja ne muodostuvat kiinteiksi osiksi kestävää ja elävää kaupunkia. Oleellista tässä on yhteistyö; alueen tulevaisuus täytyy hahmottaa yhdessä asukkaiden ja palveluiden tarjoajien kanssa, jotta kehittämisestä on iloa kaikille osapuolille”, sanoo YIT:n kestävän kaupunkikehityksen johtaja Juha Kostiainen

Asukkaiden osallistamista

FCG Suunnittelu ja tekniikka on suunnitellut ja toteuttanut pelin. 

”On tärkeää, että asukkailla on kanavia, joissa he voivat punnita eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia sekä antaa itse kehitysideoita. Sitä tarvitaan erityisesti vanhojen lähiöiden elvyttämiseen, etteivät ne jää jalkoihin, kun rakennetaan uutta”, toteaa johtava asiantuntija Jani Päivänen

”Toivottavasti siltamäkeläiset itse löytävät pelin. Uskon, että kokeilu näyttää tietä osallistumiseen, joka olisi hauskempaa, nopeampaa ja samalla demokraattisempaa.”   

Siltamäki on Koillis-Helsingissä sijaitseva kaupunginosa, joka on peruskorjausiässä. Alueen väestökehitys on ollut viime vuosikymmeninä laskeva (-700 henkeä vuosina 1990–2015) ja alueen väestö on ikääntyvää. Alueen väestöennuste ei tällä hetkellä lupaa Siltamäelle juurikaan uusia asukkaita seuraavan kymmenen vuoden aikana. 

Täydennysrakentamispeli avautuu 20.3. Peliaikaa on 10.4.2017 asti. Peliajan päätyttyä asukkaille järjestetään iltama, jossa asiantuntijat ovat mukana keskustelemassa pelin tuloksista. 

www.uuttahelsinkia.fi/siltamakipeli

Katso pelivideo ja pelaa lisää Siltämäkeä!Lisätietoja:

Projektinjohtaja Ritva Tanner, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 09 310 25560, ritva.tanner(at)hel.fi
Johtaja Juha Kostiainen, YIT, puh. 0400 721 475, juha.kostiainen(at)yit.fi
Tiimipäällikkö, johtava asiantuntija Jani Päivänen, FCG  Suunnittelu ja tekniikka, puh. 0400 560 626, jani.paivanen(at)fcg.fi

     

Maija Jokiniemi (maija.jokiniemi a fcg.fi), 20.3.2017Takaisin