Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

FCG Konsultointi tutki vapaa-ajan asumisen kehittymistä

FCG Konsultointi tutki vapaa-ajan asumisen kehittymistä

FCG Konsultoinnin tutkimuspalvelut on tehnyt selvityksen vapaa-ajan asumisen kehittymisestä.

Selvityksen toimeksiantajana oli maa- ja metsätalousministeriön yhteydessä toimiva Saaristoasiain neuvottelukunta.

Nuoret aikuiset mökkeilijöinä 2030 -selvityksen mukaan 82 prosenttia nuorista aikuisista ja 84 prosenttia mökin nyt omistavista arvioi, että vapaa-ajan asuminen tulee säilyttämään suosionsa tulevaisuudessakin. Nuorista 70 prosenttia piti todennäköisenä, että heidän vapaa-ajan asunnoilla viettämänsä aika on kasvanut vuonna 2030. Etenkin vuokramökkeily ja vapaa-ajan asuntojen yhteisomistajuus sai kannatusta nuorilta aikuisilta.

Mökkeily tärkeää väestökatoalueille

”Vapaa-ajan asumisen kehittäminen on tärkeä painopistealue etenkin väestöään menettävissä kunnissa. Tähän liittyy mökkiläisiä kiinnostavien palvelujen ja tapahtumien kehittäminen, joskus myös rantakaavojen päivittäminen. Mökkeilyn kasvu turvaa palvelujen säilymisen myös vakituisille asukkaille, ja mökkien kiinteistöverot ovat kunnille yhä merkittävämpi tulonlähde”, tutkimuspäällikkö Heikki Miettinen FCG Konsultoinnista sanoo.

Kysely lähetettiin kahdelle tuhannelle 25–45-vuotiaalle vastaajalle sekä kahdelle tuhannelle mökin omistavalle taloudelle. Vastauksia saatiin yhteensä 1121.

Suomi on suhteellisesti Euroopan suurin mökkeilymaa. Mökkibarometri 2016 -tutkimuksen mukaan vapaa-ajan asuntoja on 600 000 ja niillä on 2,4 miljoonaa säännönmukaista käyttäjää. Rahaa mökkeilyyn käytetään vuosittain 6,2 miljardia euroa, ja sen työllisyysvaikutus on 60 000 työpaikkaa.


Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Miettinen, Johdon konsultointi, puh. 0500-762675, heikki.miettinen(at)fcg.fi

Nuoret aikuiset mökkiläisinä 2030 -selvitys valtioneuvoston kanslian sivuilla

FCG Konsultoinnin tutkimuspalvelut

FCG Suunnittelu ja tekniikan alueidenkäyttö- ja kaavoituspalvelut

Maija Jokiniemi (maija.jokiniemi a fcg.fi), 10.5.2017Takaisin