Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Matthew Taylor: Millainen on työn tulevaisuus

Matthew Taylor: Millainen on työn tulevaisuus

Teknologian kehitys muuttaa maailmaa ennen näkemättömällä vauhdilla. Automaatio on uhka suurille joukoille ihmisiä työmarkkinoilla. Näin me helposti ajattelemme. Mutta tulisiko meidän ajatella näin?

Ei, vaan voimme tarkastella työn tulevaisuutta erilaisista näkökulmista, sanoo kansainvälisen valistusorganisaation Royal Society of Artsin (RSA) brittiläinen johtaja ja entisen pääministerin Tony Blairin neuvonantaja Matthew Taylor. Taylor puhui työn tulevaisuudesta suomalaisen RSA-verkoston tapaamisessa FCG-talolla Helsingissä.

Teknologian uhkakuvien ennustamisen sijaan Taylor rohkaisee meitä valitsemaan ja päättämään arvot, jotka johdattavat meitä maailman muutoksessa.

- Koska teknologia voi toisaalta antaa suuren vallan pienelle joukolle yrityksiä ja johtaa yhä kasvavaan eriarvoisuuteen. Mutta toisaalta se voi tehdä työstä paljon kiinnostavampaa sekä vapauttaa työntekoa.

- Teknologia voi synnyttää yhteiskunnan, jossa on helpompaa tasapainoilla työn, perheen ja muiden arvostamiemme asioiden välillä. Tämä asia, joka on meidän ihmisten päätettävissä eikä koneiden vallassa, Taylor korosti Helsingissä.

– Suuri haaste meille on, kuinka pystymme puhumaan sellaisen taloudellisen kasvun puolesta, joka ottaa huomioon kaikki ja on sosiaalisesti yhdenvertaista. Tässä asiassa Suomi on jo nyt huomattavasti Iso-Britanniaa edellä, mutta täälläkin on haasteena, miten yhdistää paremmin taloudellinen kasvu ja sosiaalinen yhdenvertaisuus.

– Jos keskustelu taloudellisesta kasvusta lähtee siitä, miten varmistamme, että jokainen työtehtävä on hyvää työtä. Sellaista työtä, jossa ihmiset kokevat tulevansa kunnioitetuksi ja työtä josta he nauttivat. Se on hyvä lähtökohta tavoitella yhdenvertaista kasvua, Taylor painotti.

Lue lisää työn tulevaisuudesta Taylorin blogista
 
RSA:n suomalaisen verkoston FCG-talolla järjesti FCG Konsultoinnin tutkimusjohtaja Mika Aaltonen, joka on RSA:n jäsen.

Lontoosta käsin toimiva RSA The Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce on valistusjärjestö, jonka tavoitteena on etsiä käytännönläheisiä ratkaisuja sosiaalisiin ongelmiin. RSA:n kansainväliseen verkostoon kuuluu 28 000 jäsentä 80 eri maasta. Järjestö on perustettu 1754 ja sen entisiä ja nykyisiä jäseniä ovat muun muassa Charles Dickens, Adam Smith, Benjamin Franklin, Karl Marx, Stephen Hawking, Benson Taylor and Tim Berners-Lee. www.thersa.org


Img 0004


Katariina Kääpä (katariina.kaapa a fcg.fi), 22.9.2017Takaisin