Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Näin syntyy tilatehokas uusi koulu

Näin syntyy tilatehokas uusi koulu

Hyvin suunniteltu koulu on pedagogisesti toimiva, oppimisympäristöiltään monipuolinen ja kustannuksiltaan tehokas. Tilojen luonteen ja tarpeen uudelleenarviointi tuovat toivottuja säästöjä samalla kun toimintakulttuuri ja työtavat vastaavat uusiin pedagogisiin haasteisiin.

Vuosi sitten uudistunut opetussuunnitelma antaa uudenlaisia mahdollisuuksia myös koulun tiloille ja niiden käytölle. Se vaikuttaa suoraan koulurakennusten suunnitteluun sekä pedagogiikan että arkkitehtuurin näkökulmasta. 

Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että kouluista rakennettaisiin entistä kalliimpia tai suurempia. Päinvastoin.

– Uusilla oppimisympäristöillä ei voida lähteä kasvattamaan koulun tiloja. Yhtään turhaa neliötä ei saa suunnitella. Se on meidän lähtökohtamme, Raila Oksanen FCG:ltä kiteyttää. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki koulun tilat kuten esimerkiksi käytävät otetaan tehokkaammin opetuskäyttöön.

– Rajapinta opetustilan ja käytävän välillä hämärtyy. Tämä on tilatehokkuuden parantamisen ydin. Uudessa mallissa minimoidaan se käytävätila, joka vaaditaan poistumistieksi. Käytävistä tulee tiloja, joita voidaan käyttää opetustiloina, pienryhmätiloina tai muina jaettavina tiloina. Näillä ratkaisuilla kouluista voidaan saada kooltaan 10-15 prosenttia pienempiä, Mikko Kaira FCG:ltä kuvailee.

Raila Oksanen ja Mikko Kaira esittelevät uusia ratkaisuja tilatehokkaiden koulujen suunnitteluun Kuntamarkkinoilla Helsingissä. 

FCG tarjoaa palveluja uusien oppimisympäristöjen kehittämiseen.

Lue lisää 
Nova Schola Finlandia –hanke 
Blogi Yhteisöllisiä oppimisympäristöjä rakentamisessa 

Lisätiedot
Raila Oksanen, johtava konsultti, raila.oksanen a fcg.fi, 050 439 5619
Mikko Kaira toimialajohtaja, arkkitehtuuri, mikko.kaira a fcg.fi 040 517 6975

Katariina Kääpä (katariina.kaapa a fcg.fi), 14.9.2017Takaisin