Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Ongelmajätteestä syntyi maisemataidetta Jyväskylässä

Ongelmajätteestä syntyi maisemataidetta Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki haluaa olla vuonna 2050 jätteetön, päästötön ja ylikulutukseton kestävän kehityksen kaupunki.

Näillä sanoilla kaupunki julistautuu resurssiviisaaksi luonnonvarojen, raaka-aineiden, energian, tuotteiden ja palveluiden käyttäjäksi.

Jyväskylä on oiva malli asiakkaasta, joka kiinnittää yhä enemmän huomioita toimintansa ympäristövaikutuksiin ja vastuullisuuteen. Nämä asiat ovat jatkossa entistäkin merkityksellisempiä asiakkaille, korostaa myös STE:n laatu- ja ympäristökäsikirja, joka otettiin käyttöön tänä kesänä.

Maamassoja ei kuljeteta

Jätteetön ja päästötön kaupunki ei synny hetkessä. Sitä tehdään Jyväskylässä jo nyt – myös FCG:n suunnittelupöydillä. Parhaillaan Jyväskylä rakentaa puistoja, joissa hyödynnetään paikan päällä työmailta löytyviä materiaaleja.

Yksi esimerkki on Aatoksenpuisto. Sen uudet kukkulat syntyivät alueelta kaivetusta maasta.

– Puiston alueelta ei viety maamassaa pois, vaan käyttökelpoiset materiaalit käytettiin pengertämiseen. Laskimme kaivetut massamäärät ja suunnittelimme pengerten rakentamisen niiden perusteella, toimialajohtaja Jarmo Silvennoinen FCG:n Jyväskylän aluetoimistosta kertoo.

– Yleensä ei ajatella näin, vaan suunnitellaan kukkulat siten, että ne näyttävät kivalta. Ei ajatella ylijäävää maata. Nyt kaupungilta oli selkeä ohje, että massoja ei kuljeteta mihinkään, hän jatkaa.

Lukematon määrä kivipaaseja

Myös Tourujoen puistossa pääsivät maaperästä löytyneet materiaalit uusiokäyttöön. 

– Puiston paikalla oli aikanaan vanha nahkatehdas. Kun pilaantuneita maita kaivettiin pois, nousi esiin lukematon määrä isoja kivipaaseja vanhojen rakenteiden jäljiltä. 

– Jos kivet olisi viety pois, ne olisivat olleet ongelmajätettä. Nyt kivet pestiin, käsiteltiin ja pantiin pitkiksi jonoiksi. Syntyi maisemataidetta. Puistoon tuli pitkät kiviluikerot, joilla voi hyppiä kiveltä kivellä, Jarmo kuvailee.

– Kaupunki on hyvä yhteistyökumppani. Jos paikanpäältä löytyy sopivaa materiaalia ja konsultti keksii sille kierrätysmahdollisuuden, kaupunki liputtaa sen puolesta. Jyväskylässä on vahva tahtotila tähän, Jarmo kiittelee.

FCG vastasi jyväskyläläispuistojen rakennesuunnittelusta sekä pinnan tasauksesta ja kuivatuksesta. Tourujoen puistossa FCG suunnitteli myös pilaantuneiden maiden hallinnan sekä oli mukana maisemasuunnittelussa. Kumppanina puistohankkeissa toimi jyväskyläläinen maisemasuunnittelutoimisto Viherteema Oy.

Tourujoen puisto Jyväskylässä avattiin syyskuun viimeisen perjantaina
Lue Keskisuomalaisen juttu Tourujoen puisto aukeni värein ja valoin – muistopuu istutettiin maahan 

Katariina Kääpä (katariina.kaapa a fcg.fi), 3.10.2017Takaisin