Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Pilaantunutta maata puhdistetaan uusilla ympäristöystävällisillä menetelmillä Kurikassa

Pilaantunutta maata puhdistetaan uusilla ympäristöystävällisillä menetelmillä Kurikassa

Kloorattujen liuottimien pilaamaa maaperää puhdistetaan Kurikassa pian uusin innovatiivisin menetelmin. FCG kokeilee puhdistuksessa injektiomenetelmiä ensimmäisenä Suomessa.

Puhdistuksen kohteena on Etelä-Pohjanmaalla Kurikan Panttilassa sijaitseva tetrakloorieteenillä pilaantunut alue. Tetrakloorieteeni on kloorattu liuotin, jolle altistuminen pitkäaikaisesti voi vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Aine on päässyt maahan ja pohjaveteen Panttilan alueella aiemmin toimineesta yrityksestä, joka on käyttänyt kloorattuja liuottimia rasvan poistoon turkiksista. Päästön arvioidaan pilanneen pohjavettä noin 1,5-2,5 hehtaarin alueelta.

Alue puhdistetaan osana Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoimaa valtakunnallista pilaantuneiden maa-alueiden kokeiluhanketta. Kurikan kaupunki on yksi hankkeen osallistujista. Panttilan alueen puhdistuksesta vastaa FCG Suunnittelu ja tekniikka.

Kestävää ja kiertotalouden mukaista puhdistusta

Panttilassa pilaantuneeseen maahan vaikuttavat aineet ruiskutetaan suoraan tavoiteltuun maakerrokseen paikan päällä. Menetelmä eroaa perinteisestä puhdistustavasta, jossa pilaantunut maa kaivetaan ja kuljetetaan pois. 

- Työskentelemme puhdistamisessa yhdessä kansainvälisten kumppaniemme kanssa ja tulemme käyttämään kohteessa Suomessa aikaisemmin käyttämättömiä, tehokkaita ja ekologisia menetelmiä, puhdistusurakasta vastaava FCG:n suunnittelupäällikkö Risto Tilli kertoo. 

- Nykyinen maa-ainesten kaivamiseen ja loppusijoitukseen perustuva puhdistuskäytäntö noudattaa harvoin kestävän kehityksen periaatteita, eikä se edistä kiertotalouden periaatteiden toteutumista, Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoiman pilaantuneiden maa-alueiden kokeiluhankeen projektipäällikkö Jarno Laitinen sanoo. 

Puhdistusurakkaa edeltävät tarkentavat tutkimukset käynnistyvät Kurikassa tänä syksynä. Maaperän ja pohjavesien puhdistaminen alkaa ensi keväänä. Puhdistustyön on suunniteltu valmistuvan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Pirkanmaan ELY-keskuksen pilaantuneiden maa-alueiden kokeiluhanke etsii ratkaisuja pohjavesiä uhkaavien kloorattujen liuottimien puhdistamiseen. Suomessa näiden yhdisteiden osuus maaperän- ja pohjaveden puhdistustarpeen aiheuttajana on ollut aiemmin marginaalinen, mutta nykyisin niitä esiintyy yhä useammissa puhdistuskohteissa. Hankkeessa on mukana Kurikan lisäksi kohteita Lappeenrannasta, Kouvolasta, Hyvinkäältä ja Ylöjärveltä. 

Lue lisää puhdistuhankkeen tiedotteesta 

Tutustu palveluihimme Ympäristön kunnostuspalvelut

LISÄTIETOJA
Risto Tilli, suunnittelupäällikkö, FCG Suunnittelu ja tekniikka, risto.tilli a fcg.fi, puh. 050 5868552

Katariina Kääpä (katariina.kaapa a fcg.fi), 22.11.2017Takaisin