Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Tiesitkö että: Reipas vanhempi naishenkilö saa paikan

Tiesitkö että: Reipas vanhempi naishenkilö saa paikan

”Reipas ja ahkera vanhempi naishenkilö saa paikan kopiolaitoksessamme apulaisena ja kaupunkilähettinä.”

Näin alkoi rekrytointi-ilmoitus viisikymmenluvulla, kun FCG:n edeltäjä Maaseudun Keskusrakennustoimisto (MKR) etsi uusia työntekijöitä konttoriinsa. Myös arkkitehdille, joka on kiinnostunut erilaisista rakennusohjelmien valmistelu- ja suunnittelutehtäviä sekä halukas tekemään matkoja oli työtä tarjolla.

Kun FCG:n edeltäjä aloitti toimintansa sodanjälkeisessä Suomessa, asiansa osaavien rakennusalan ammattilaisten löytäminen ei ollut helppoa. Ammattilaisista oli huutava pula. Vielä 1930-luvun lopulla Suomen maalaiskunnissa oli työskennellyt 300 rakennusmestaria. Sodan jälkeen heistä jäljellä oli enää vain pieni osa. 

Johtajan pesti hakukiellossa

Helppoa ei ollut löytää johtajaakaan uudelle yhteiskunnallisella pohjalla toimivalle rakennustoimistolle. Suomen Arkkitehtiliitto vastusti MKR:n perustamista vimmatusti. Liiton mielestä ”yritys keskitetyn kuntia ja maataloutta palvelevan arkkitehtitoimiston aikaansaamiseksi merkitsisi eräänlaista tämän alan sosialisointia ja tuottaisi rajoituksia arkkitehtitoimistojen työlle”.

Kun MKR:n johtajan tehtävä tuli avoimeksi, arkkitehtiliitto julisti sen hakukieltoon. Eri osapuolten käymät neuvottelut lievensivät onneksi tätä vastakkainasettelua ja niin vuonna 1949 toimiston johtoon valittiin Fabian Ahvenainen.

Keskusrakennustoimiston ensimmäinen konttori sijaitsi kahden huoneen ja keittiön vuokrahuoneistossa Helsingissä osoitteessa Fabianinkatu 8 A 4. Ahvenaisen rinnalla siellä työskentelivät asiantuntija-arkkitehtina arkkitehti Toivo Löyskä, insinöörinä diplomi-insinööri Esko Uusi Rauva ja toimistovirkailijana ekonomi Aune Lehtonen.

100-vuotiasta Suomea rakentamassa. FCG on toiminut suomalaisen yhteiskunnan suunnittelijana vuodesta 1949.Lähde: Böhling, Paula, toim. Suunnittelukeskus Oy. MKR 1949 - FCG 2007.Haluaisitko sinä työskennellä FCG:llä? 

Katso, millaisia osaajia etsimme 2010-luvun jälkipuoliskolla www.fcg.fi/ura

Katariina Kääpä (katariina.kaapa a fcg.fi), 15.12.2017Takaisin