Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Kemiin nousee ympärivuotinen lumilinna

Kemiin nousee ympärivuotinen lumilinna

Lunta ja jäätä ympäri vuoden. Sitä löytyy pian Kemistä. FCG on suunnitellut Kemin Matkailulle rakennuksen, jonka sisään nousee läpi vuoden avoinna oleva lumilinna. Se avautuu matkailijoille ensi talvena.

– Meillä liikkuu kesälläkin matkailijoita, jotka kysyvät, missä se lumilinna on. Ympärivuotinen linna on ollut jo pitkään suunnitelmissa, Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen kertoo.

Pian kyselijöitä ei tarvitse käännyttää pois kuumimpina kesäkuukausinakaan, vaan heidät ohjataan ikään kuin suureen pakastimeen. Sen sisältä löytyy pala Kemin kuuluisaa lumilinnaa.

Lumilinna-rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Pekka Pietilä ja Kirsi Vainio FCG:n Kemin toimistolta

– Kylmätila on ainutlaatuinen. En tiedä, onko toista vastaavaa maailmassa. Tila on korkea, yhdeksän metriä. Pinta-alaa on 400 neliötä, Pietilä kuvailee

Tekniikaltaan kylmä halli toimii kuin mikä tahansa pakastin – vain suuremmassa mittakaavassa.

– Arkkitehdin näkökulmasta se on iso ikkunaton tila. Ikkunattomuus rajoittaa hieman suunnittelua. Tekniikaltaan jatkuvasti pakkasen puolella oleva tila on myös jonkin verran haastava, Pietilä jatkaa.

– Hallitila tehdään niin, että osa lumilinnaa pystytään rakentamaan sinne samoilla muoteilla, joita käytetään ulkona. Lumi tehdään lumitykeillä Perämeren vedestä, Koutonen kertoo

Ympärivuotiseen sisälumilinnaan tulee noin 50-paikkainen ravintola sekä tilaa esimerkiksi veistää lunta ja jäätä. 
Lumilinnan kylmähalli on osa isompaa rakennuskokonaisuutta, joka kokoaa eri puolilla Kemia sijaitsevat matkailupalvelut saman katon alle. Safaripalveluyritykset saavat toimipisteitä taloon, sinne keskittyvät Kemin Matkailun ravintolapalvelut ja toimisto. Pinta-alaa rakennuksella on yhteensä yli 5000 neliötä, josta asiakas- ja käyttötilaa 3 500 neliötä.

Uusi Lumilinna-rakennus sijoittuu Kemin ulkolumilinnan viereen. Maanrakennustyöt ovat alueella jo käynnissä. Pääurakoitsija aloittaa työt ensi kuussa, ja sisälumilinnaan päästään rakentamaan pakkasten myötä syksyllä. Matkailijoille kohde avautuu ensi vuoden vaihteessa. 

Lumilinna 3

Katariina Kääpä (katariina.kaapa a fcg.fi), 19.3.2018Takaisin