Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Rovaniemi tuo kampusalueelle arjen kiertotaloutta

Rovaniemi tuo kampusalueelle arjen kiertotaloutta

Rovaniemen kaavoittama puukampusalue on saanut kunniamaininnan Sitran ja Kuntaliiton kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -kisassa. FCG laati kaavahankkeen palveluverkkoselvityksen, jossa nostettiin esille opiskelijoiden näkemyksiä jakamis- ja kiertotaloudesta.

Rovaniemen kaupunki on halunnut lähteä rohkeasti kehittymään arktisen kiertotalouden osaajaksi ja edistämään erityisesti puukerrostalorakentamista. Samaan aikaan kaupungissa oli tarve kaavoittaa kampusalueelle uusi kaava Rantavitikkaan ja Viirinkankaanlle.

Opiskelijat uusiokäyttävät, vuokraavat ja jakavat

Puukampusalueelle Rovaniemi halusi tutkia keinoja edistää kiertotaloutta käytännössä aluesuunnittelun ja kaavoituksen avulla. FCG:n toteuttama selvitys kartoitti alueen peruspalveluverkon ja jakamis- ja kiertotalouden tarjonnan ja kysynnän nykytilaa ja kehitystrendejä alueen opiskelijoille suunnatulla kyselyllä. Palveluverkkoselvityksen FCG:llä laati Taina Ollikainen.

Reilu viidennes alueen opiskelijoista kertoo käyttäneensä jakamis- ja kiertotalouden palveluita nykyisin. Suosituimpia palveluja ovat tavaroiden uusiokäyttö, tilojen vuokraaminen tai jakaminen sekä tavaroiden jakaminen. 

Kyselyyn osallistuneet opiskelijat arvioivat myös näiden palveluiden käytön lisääntyvän jatkossa. Rovaniemen kampusalueella he suosisivat entistä enemmän esimerkiksi tavaroiden uusiokäyttöä, hävikkiruuan käyttöä sekä tavaroiden vuokraamista, mikäli näitä palveluja olisi nykyistä enemmän saatavilla. 

Sitran ja Kuntaliiton järjestämä kisa etsi kuntien kiinnostavimpia ratkaisuja, joita kunnilla on jo käytössään tai tekeillä. Kunniamainintasijalle noussut Rovaniemen kampusalueen kaava sai kisan arvioinnissa huomiota myös opiskelijoiden mukaan ottamisesta osaksi kaavatyötä.

Lue lisää Rovaniemen puukampuksesta Kampukselle arjen kiertotaloutta kaupunkisuunnittelulla
Katso kilpailun tulokset Sitran uutisesta Viisi edelläkävijäratkaisua sai palkinnon kuntien kiertotalouskisassa

Tutustu palveluihimme Vähittäiskaupan selvitykset

Kysy lisää

Taina Ollikainen
Taina Ollikainen
FM
Alueidenkäytön konsultointi
taina.ollikainen a fcg.fi
+358 40 864 1030

Katariina Kääpä (katariina.kaapa a fcg.fi), 13.4.2018Takaisin