Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Liian pieni koulu ei ole lapsen etu

Liian pieni koulu ei ole lapsen etu

FCG:n johtavan asiantuntija Raila Oksanen on nostanut esiin palveluverkon oikean mitoituksen jo kauan sitten. Nyt ministeritkin ovat heränneet asiaan.

Otsikoihin on noussut tällä viikolla päiväkotien ja koulujen tulevaisuuden haasteet, kun Suomen väkimäärä vähenee. Koulun aloittaa seitsemän vuoden kuluttua 10 000 lasta vähemmän kuin nyt. Muutos on iso ja se tulee nopeasti.

Palveluverkon oikea mitoitus on ollut FCG:n johtavan asiantuntijan Raila Oksasen työpöydällä jo pitkään. Raila Oksanen on tehnyt viime vuosina useissa kunnissa päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmia. Useiden kuntien ennusteet ovat synkkiä, ja lapsimäärät voimakkaassa laskussa.

- Meillä Suomessa on kouluja, joissa lapsella ei ole ikäisiään luokkatovereita. Lapsen ikäkauteen liittyvän sosiaalisen viiteryhmän puuttuminen tarkoittaa kansallisella tasolla, että perusopetuslaki ei opetuksen järjestämisen perusteiden näkökulmasta enää toteudu tasavertaisesti. Liian pieni koulu ei ole lapsen etu, Raila Oksanen sanoo.

FCG on uranuurtaja koulujen suunnittelussa. Sotien jälkeen yrityksen edeltäjä laati suunnittelukilpailun pohjalta kansakoulujen tyyppipiirustukset ja niillä rakennettiin  Suomeen 500 koulua. Nyt pääpaino on pedagogian ja tilasuunnittelun yhdistämisessä. Raila Oksanen itse on pedagogiikan asiantuntija ja suunnitteluun osallistuu myös arkkitehti. Oman lisänsä tuo FCG:n vankka osaaminen investointipäätösten vaikutusten arvioinnissa. 

- Kuntatalouden näkökulmasta koulut ovat vajaakäytöllä, jolloin resurssit kohdentuvat opetuksen sijasta kaikkeen muuhun. Lisäksi rakennukset rapistuvat ja tulevaisuudessakin saamme lukea ikäviä uutisia sisäilmaongelmista, Raila Oksanen lisää.

Ilta-Sanomien juttu 28.11. ministerien näkemyksistä ja kouluverkon mitoituksesta >


Kirsi Klaile (kirsi.klaile a fcg.fi), 29.11.2018Takaisin