Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

FCG:n vesiprojekti murtaa naisten asemaan ja kuukautisiin liittyvää taikauskoista perinnettä Nepalissa

FCG:n vesiprojekti murtaa naisten asemaan ja kuukautisiin liittyvää taikauskoista perinnettä Nepalissa

Vanhan perinteen vuoksi tytöt ja naiset joutuvat Nepalissa eristäytymään muista ihmisistä karuihin majoihin kuukautistensa ajaksi. FCG:n parempaan hygieniaan ja puhtaaseen veteen liittyvä kehitysyhteistyöhanke RVWRMP on mukana murtamassa taikauskoon perustuvaa perinnettä. Helsingin Sanomat kertoo tuoreessa artikkelissaan chhaupadi-perinteestä.

Suomen ulkoministeriö rahoittaa yhdessä Nepalin hallituksen ja Euroopan unionin kanssa parempaan hygieniaan ja puhtaaseen veteen liittyvää RVWRMP-kehitysyhteistyöhanketta. Hankkeen teknisenä asiantuntijana Nepalissa on suomalainen kehityskonsultointiin erikoistunut FCG International.

Hygienian parantamiseen ja puhtaan veden saantiin pyrkivän projektin näkökulmasta on ongelmallista, että noin puolet yhteisön jäsenistä joutuu kerran kuukaudessa etsimään tilapäisen käymälän maastosta.

Kehityshankkeessa keskitytään läntisen Nepalin syrjäseutuihin, mutta asian parissa työskentelevän FCG Internationalin Pamela Whiten mukaan chhaupadiin liittyviä vivahteita voi havaita Nepalissa kaikkialla ja kaikissa yhteiskuntaluokissa.

– On todella vaikeaa olla nainen, White sanoo Helsingin Sanomissa (17.2.2019)

Moni nainen vetäytyy omasta tahdostaan, loput pelkäävät miesten ja muun yhteisön paheksuntaa.

– En osannut kuvitella, että esimerkiksi vaaleilla valitut naiset eivät neljäsosaan ajastaan pysty osallistumaan luottamustoimeensa liittyviin tapaamisiin kuukautisten vuoksi, sanoo White.

Nepalilainen Manju Bhatta työskentelee vesiprojektissa Länsi-Nepalin Baitadissa lähellä Intian rajaa. Asenteiden muuttaminen alkaa Bhattan mukaan yhteisöjen ylemmiltä tasoilta, uskonnollisista johtajista ja perinteisistä parantajista.

– Viestimme on, että pelastakaa tyttärenne ja koko yhteisön tulevaisuus, hän kertoo artikkelissa.

Lue koko artikkeli HS: Anita Shahi ja Sirkala Giri yrittävät lopettaa tuhoisan perinteen, jonka takia naiset eristetään kuukautistensa ajaksi ankeaan majaan (17.2.2019)

Tutustu RVWRMP-projektiin www.rvwrmp.org.np

Nepal 2

Katariina Kääpä (katariina.kaapa a fcg.fi), 20.2.2019Takaisin