Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Ratkaisuja kunnan rakennuksien kunnostukseen

Ratkaisuja kunnan rakennuksien kunnostukseen

Uutiset koulujen ja päiväkotien rakennusvirheistä, sisäilmaongelmista ja romahtaneista sisäkatoista ovat liian yleinen näky mediassa. Kunnat hakevat määrätietoisesti ratkaisuja ja tehokkuutta, mutta samalla korjausvelka jatkaa kasvamistaan. On arvioitu, että kuntakonserneilla on yhteensä noin 9 miljardin euron suuruinen korjausvelka.

– Pääosa kuntien hallinnoimista rakennuksista on peräisin 1970­–80-luvulta, eivätkä kunnat ole vielä saaneet korjausvelasta niskalenkkiä. Jos nyt tehdään asiat hyvin, taitekohta korjausvelan kasvulle tulee noin 10 vuoden päästä. Tähän vaikuttaa myös se, että seuraavaksi peruskorjausikään tulee 1990-luvun rakennuskanta, joka on pienempi ja tehty kosteusteknisesti paremmin, FCG Suunnittelu ja tekniikan Rakennusterveys- ja sisäilmastopalvelujen toimialajohtaja Juhani Pirinen ennustaa Kuntarahoituksen Huomisen tekijät -asiakaslehdessä. 


Pirisen johtama FCG:n asiantuntijajoukko konsultoi kuntia rapistuvan kiinteistökannan ongelmista ja tutkii ja korjaa kuntien hallinnoimia rakennuksia. Parhaillaankin FCG:llä on käynnissä useita koulu- ja päiväkotityömaita eri puolilla Suomea. 


Mutta mitä kuntien pitäisi tehdä rapistuville, tyhjentyville tai vajaakäytössä oleville rakennuksille?


– Ensin kartoitetaan nykyinen kiinteistökanta ja rakennukset ’koritetaan’ vaikkapa neljään luokkaan niiden kunnon ja tarpeellisuuden mukaan. Alueiden palveluverkkoselvitys ja arvio tulevaisuuden tarpeista antavat näkymän siihen, mihin ja minkälaisia rakennuksia oikeasti tarvitaan. Turhista kiinteistöistä pitää rohkeasti luopua ja jäljelle jäävien hallinnointi keskittää suurempiin tilapalveluyksiköihin. Näihin yksiköihin pitää palkata kuntotutkimisen ja rakennusterveyden ammattilaisia ohjaamaan tutkimuksia ja korjaussuunnittelua, Pirinen kertoo.


Lue koko uutinen: Kunnan talot kuntoon tai kumoon (Huomisen Tekijät, 5.2.2019)


Tutustu palveluihimme: Rakennusterveys ja sisäilmasto

Semi Salmikannas (semi.salmikannas a fcg.fi), 18.2.2019Takaisin