Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

ITE-laadunhallintamenetelmän pilottihanke on käynnistynyt

ITE-laadunhallintamenetelmän pilottihanke on käynnistynyt

Viime torstaina FCG-talolle Helsingin Käpylään kokoontui toiminnan laadusta ja sen kehittämisestä kiinnostuneita asiakkaita.

Laadun hallintaan ja kehittämiseen tarkoitettu ITE-itsearviointimenetelmä oli ennakolta päällisin puolin tuttu monelle. Menetelmän oikeudet siirtyivät Kuntaliitolta FCG:lle viime vuonna, ja jatkokehitys digitalisointeineen käynnistyi heti. 

 

ITE-menetelmän ympärille rakennettava sähköinen sovellus oli keskustelun aiheena. Mukana oli edustajia isoista ja pienistä organisaatioista, sotesta, kunnallishallinnosta, yksityisestä yrityksestä, yhdistyksestä ja valtakunnallisesta ohjelmasta. Toisena teemana oli pohtia ITE-menetelmän soveltuvuutta eri tyyppisille organisaatioille.  

 

Kirsi Ikäheimonen Vaasan Setlementtiyhdistyksestä ja Camilla Söderström Kauniaisten kaupungilta istuivat yhdessä iltapäiväkahveille kertomaan ajatuksistaan. 

 

- Lähdin viime syksynä etsimään laadunhallintamenetelmää, jolla voisimme tuoda työmme laadun esiin. Löysin ITE-menetelmän ja kuulin Kuntaliitosta oikeuksien siirtymisestä FCG:lle ja jatkokehityksen käynnistymisestä. Kevyt menetelmä tuntui meille sopivalta ja kysyinkin, voisimmeko päästä heti mukaan, Kirsi Ikäheimonen kertoo. 

 

- Meillä Kauniaisissa oli vastaava tilanne. Viime vuoden talousarvioon kirjasimme tavoitteeksi löytää hallinnon työlle sopivan itsearviointimenetelmän. Se osoittautui hankalaksi. Perinteisiä raskaita työkaluja meillä oli ollut, mutta ei niitä kukaan jaksanut käyttää. Selailin FCG:n asiakaslehteä, ja silmiin sattui ITE-menetelmästä kertova juttu, Camilla Söderström sanoo. 

 

Kirsi Ikäheimonen ja Camilla Söderström ottivat yhteyttä FCG:n Elisa Snickeriin, jonka vastuulla on ITE-menetelmän kehitystyö ja tuominen markkinoille. Elisa kävi esittelemässä menetelmää ja kutsui myöhemmin mukaan pilottihankkeeseen. Tavoitteena on saada ITE-menetelmä FCG:n tuotevalikoimaan ensi vuoden alussa. 

 

- Menetelmän keveys on meille selkeä etu. Yhdistyskentälle raskas ja vaativa arviointi ei sovellu. Meillä tavoitteena tuoda laatu ja osaaminen näkyväksi. Toisaalta haluamme löytää kehittämiskohteet, joita kaikessa toiminnassa aina on, Kirsi Ikäheimoinen sanoo. 

 

- Palvelemme sekä sisäisiä asiakkaita että päättäjiä. Kyselyitä olemme kyllä tehneet, mutta itsearviointiin meillä ei ole ollut työkalua. Kuntakentällä myös hallinnon alueelle tulee säästöpaineita, joten on tarpeen arvioida hallinnon työtä ja työtapoja. Haluamme tehdä työn näkyväksi ja osoittaa, että koneisto on kevyt ja tehokas. Vielä kun sote oli ”siivottu” ITE-menetelmästä pois, se tuntui soveltuvan hallinnolle hyvin, Camilla Söderström kertoo. 

 

Juuri nyt julkinen keskustelu kytkeytyy laatuun ja näin pitää sekä Kirsi Ikäheimoisen että Camilla Söderströmin mielestä ollakin.  

 

- Meillä on paljon ostopalveluja. Kilpailutuksissa laatu on jatkossa merkittävä tekijä, ei enää halvin hinta. Siksi pitää olla menetelmä, jolla laadun voi todentaa. Jokainen haluaa tehdä laadukasta työtä ja olla ylpeä omasta työyhteisöstään. Todennettu laatu myös motivoi ja sitouttaa, Kirsi Ikäheimonen sanoo.  

 

ITE-menetelmä voi olla samalla toiminnanohjausjärjestelmä laadun puolella. Siihen ei pelkästään kirjata tietoa, vaan järjestelmä antaa myös syötteitä, mitä pitäisi tehdä ja miten. Menetelmä on vielä sovelluskehittäjien pöydällä ja se hioutuu digitalisoinnin edetessä. Lähtökohtana on geneerisyys, mutta samalla hyvä asiakaskohtainen räätälöitävyys. Visuaalisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. 

 

- Kauniaisissa on meneillään digliloikka. Haluamme pitää kaikki siinä mukana. Toivon, että saamme ITE-menetelmän integroitua kokonaisuuteen mukaan. Näyttää siltä, että menetelmä todella sopii kaikille, Camilla Söderström jatkaa.  

 

- Kun näin kysymyspatteriston ajattelin, että menetelmä on jo tällaisenaan hyvä. Totta kai tarvitaan vielä hienosäätöä. Kysymykset saivat minut pohtimaan, miten meillä niihin vastattaisiin eli kehitystyö osaltani alkoi heti. Jos ruusuja ja risuja saa jo antaa, niin annan vain ruusuja. Jo ihan siitä syystä, että saamme vihdoin kevyen kansallisen järjestelmän, Kirsi Ikäheimonen sanoo haastattelun päätteeksi. 

 

FCG:n sovelluskehittäjät saivat erinomaiset eväät parhaan mahdollisen sovelluksen rakentamiseen. 

  


ITE-menetelmä – itsearvioinnin kautta laadunhallintaan 

  • ITE käynnistyy päätöksestä arvioida ja kehittää toimintaa. 
  • Työyhteisön jäsenet tekevät ITE-arvioinnin koskien työyhteisön/yksikön kykyä ja keinoja toimia suunnitelmallisesti ja järjestyneesti.
  • Tulokset käsitellään työyhteisössä yhteisen pöydän ääressä ja keskeiset kehityskohteet määritellään yhdessä. 
  • Kevyt menetelmä, joka sopii kaikille työyhteisöille. 
  • Laadunhallinta ei ole hankalaa ja vaikeaa – se kuuluu kaikille. 
  • Sovelluskehitys käynnissä. 

                                               

Kirsi Klaile (kirsi.klaile a fcg.fi), 21.5.2019Takaisin