Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

FCG Planekon suunnittelemasta meluseinästä vuoden betonirakenne

Helsingin Vuosaaren sataman meluseinä on valittu vuoden parhaaksi betonirakenteeksi. Meluseinä palkittiin taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä ammattimaisesta toteutuksesta. Meluseinän rakennesuunnittelu on FCG Planeko Oy:n käsialaa.

Suomen Betonitieto Oy:n järjestämän kilpailun tuomaristo kiitti Vuosaaren meluseinämää taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä ammattitaitoisesta toteutuksesta. Palkinnon perusteluissa tuomaristo totesi, että rakennuttajan, Helsingin Sataman, ja suunnittelijoiden toimivalla yhteistyöllä sekä osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu näyttävä rakennustekninen ja arkkitehtoninen kokonaisuus Vuosaaren sataman ja Porvarinlahden luontoalueiden rajalle.

Meluseinämä on 13 metriä korkea ja kilometrin pituinen, liukuvalutekniikalla toteutettu rakenne, jossa betonin ominaisuudet tulevat ilmeikkäästi ja rehellisesti esiin. Vuosaaren sataman koillisreunassa sijaitsevan meluseinän tarkoituksena on estää satamatoiminnoista syntyvien äänien kantautuminen viereiselle Porvarinlahden Natura 2000 -alueelle. Samalla se toimii myös näköesteenä ja erottaa satama-alueen turvallisesti virkistys- ja ulkoilualueesta. Meluseinä on perustettu maapohjalle, joka on entistä merenpohjaa, ja sen perustustyöt edellyttivät runsaasti maamassan vaihtoja, täyttöjä ja tiivistystä.

Vuosaaren meluseinän rakennuttaja on Helsingin Satama ja sen arkkitehtuurisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy. Hankkeen urakoinnin toteutti Terramare Oy. FCG Planeko Oy on toiminut meluseinän rakennesuunnittelijana.

Lisätiedot:
Sektorinjohtaja Teemu Rahikainen, FCG Planeko Oy, teemu.rahikainen a fcg.fi

Eeva Kokki (eeva.kokki a fcg.fi), 22.1.2009Takaisin