Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Konsulttielämää - Kunnat kuntoon!

22.10.2014 14:41

Kokenutta konsulttia Sukulan Hotellit kuntoon -ohjelma ei paljon hätkähdytä. Vetoiset hotellihuoneet, muhkuraiset tyynyt, repsottavat ikkunanverhot ja rämisevät ilmastointiventtiilit ovat ympäri Suomea reissaavan konsultin arkea. Voin kertoa, että Suomessa on kymmeniä hotellihuoneita, joissa luvattu nettiyhteys ei toimi ja tv:n kaukosäätimen patterit ovat lopussa.

Urhea konsultti ei pienistä kuitenkaan välitä. Pitkän ajomatkan ajan hän haaveilee lämpimästä suihkusta, villasukista ja pikaisesta siirtymisestä höyhensaarille. Aamulla voikin sitten olla todellinen yllätys herätä moottorisahan tai roska-auton ääneen, ja verhot avatessaan huomata yöpaikan sijainneen metalliverstaan takapihalla, roskiksen yläpuolella tai keskellä sairaala-aluetta.

Kun konsulttielämän glamour on haihtunut ja konsulenttivitsit saavat enää suupielet vaivautuneesti yläviistoon, tulee miettineeksi, mikä pitää konsultin tien päällä. Siihen on varsin yksinkertainen vastaus: ihmiset, haasteelliset tehtävät ja kokemukset.

Olen saanut tavata eri puolella Suomea hienoja, kehittämishaluisia ja tulevaisuuteen uskovia ihmisiä. Kehittämisinto ja -usko eivät ole asuinpaikasta kiinni ja usein parhaimmat sovellukset ovat löydettävissä niukkojen resurssien alueilta. Ihailen näitä ihmisiä. On oltava luova, jotta haasteista selvitään.

Hankalat konsulttitehtävät myös kiehtovat. Ylivoimaiselta tuntuvan tehtävän läpirämpiminen yhdessä asiakkaan kanssa on tiivistä yhdessä työskentelyä. Samalla olen saanut mahdollisuuden myötäelää näiden haasteiden kanssa kamppailevien ihmisten elämään hankkeemme ajan - joskus on jäänyt myös uusi ystävä toiselle puolelle Suomea. On jaettu elämän iloja ja suruja, jännitetty lasten koulun alkamista, surtu omien vanhempien sairastumista, tuskailtu työelämän vauhtia, mutta myös iloittu valmistumisista, opiskelupaikoista, uusista työpaikoista, hankalan päätöksen läpiviennistä ja työn imusta.

Raskaan työn rinnalla konsulttielämä on myös täynnä hienoja kokemuksia ja hauskoja sattumuksia.

Kun rohkaistuin joitain vuosia sitten pitämään kävelykokouksia, avautui asiakkaille ja minulle kokonaan uusi maailma: valtuustosalin ja koulutustilan ulkopuolinen maailma, jossa ajatus lentää ilman sääntöjä ja rajoja, kun aikaisemmat kunnanvaltuuston puheenjohtajien kuvat eivät ole kahlitsemassa mieliä.

Aloitin tarinani automatkoista ja hotelleista. Olen ollut etuoikeutettu, kun minulla on ollut mahdollisuus kiertää työtehtävissä Suomea. Suomi on kaunis maa ja mielenkiintoinen maa. Elämä eri puolilla Suomea on niin erilaista ja kuitenkin niin samanlaista. Kaikkialla me toivomme elämältämme parempaa tulevaisuutta.

Konsulttielämää – Kunnat kuntoon! Voisikohan tästä saada mielenkiintoisemman tosi-TV-formaatin kuin Kuppilat kuntoon -ohjelmasta ja vielä kaupan päälliseksi uuden hittivientituotteen?

 

Kirjoittajana

 

Raila Oksanen

johtava konsultti

FCG Konsultointi Oy