Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Ankkavaaran ja Hanhilinnan kuntayhtiö

10.12.2014 11:01

Ankkavaaran ja Hanhilinnan omistama palvelukuntayhtymä päätti tehostaa toimintaansa ja perustaa Sorsa Oy:n tuottamaan profiloituja palveluita omistajalleen. Koska kyseisillä palveluilla oli runsaasti kysyntää myös ulkoisilla markkinoilla, omistajaohjauksen myötävaikutuksella Sorsa Oy alkoi tuottaa samoja palveluita myös yksityisille asiakkaille.

Toiminnan aloitusvaiheessa yhtiö hinnoitteli palvelunsa kuten ne oli hinnoiteltu aikanaan, kun kuntayhtymä oli tuottanut ne. Kustannustehokkaan uuden toimintavan ja laajenneiden markkinoiden myötä Sorsa Oy alkoikin tehdä positiivista tulosta.

Taloushallinnolle syntyi uudenlainen ongelma. Tuloksestahan pitää maksaa veroa. Nyt täytyisi keksiä jokin tapa, millä maksettavaa veroa voitaisiin pienentää vai voitaisiinko se jopa välttää? Eihän siinä nyt ole mitään järkeä, että julkinen sektori maksaa veroa julkiselle sektorille. Mitä tehtäisiin?

Kotvan tilannetta pohdittuaan Sorsa Oy:n johto keksi antaa pääomistajille maksunpalautusta. Sehän on perinteinen tapa palauttaa omistajakunnalle liikasuoritusta. Tuumasta toimeen ja yhtiön hallitus koolle. Hallitus päättikin maksaa pääomistajille niiden tuottamien liikevaihtojen suhteessa niin paljon maksun palautusta, että yhtiön tulos saadaan nollatasolle. Talouspäällikkö pani hyvillä mielin hallituksen päätöksen täytäntöön.

Kuntayhtymän talousjohtaja oli tyytyväinen: saihan yhtymä näin menojaan pienennettyä. Myös Ankkavaaran ja Hanhilinnan talousjohtajat olivat tyytyväisiä, sillä kuntayhtymä pystyi toimenpiteen johdosta maksamaan kuntapalautusta, joka hienosti korjasi myös peruskuntien tilinpäätöksiä.

Rahoituskin meni putkeen, kun yhteisesti sovittiin käyttää konsernitiliä, jolla yhtiön rahavarat oli käytännössä helppo säilyttää. Investoinnitkin oli rahoituksellisesti helppo toteuttaa kun omistaja antoi niihin aina täysimittaisen lainoituksen varsin edullisella 10 % korolla.

Kahden vuoden kuluttua Vaakku Verotarkastaja saapui tarkastamaan Ankka Oy:n kirjanpitoa ja verotusta. Tarkastettuaan kirjanpidon ja perehdyttyään hallituksen kokousten pöytäkirjoihin Vaakku lähti keskustelemaan Ankka Oy:n Taavi Toimitusjohtajan kanssa. Vaakku kyseli, millä perusteilla hallitus oli päättänyt maksunpalautuksesta omistajalle. Taavi kertoi, että omistajia oli haluttu hyvittää yhtiön hyvän tuloksen ansiosta pienemmillä maksuilla. Koska yhtiön hinnoittelu kuitenkin perustui yleiseen hintatasoon, oli hyvitys haluttu antaa vasta sen jälkeen, kun nähtiin syntyykö tuloksesta positiivinen. Vaakku kiitti Taavia mukavasta juttutuokiosta ja lupasi toimittaa alustavan verotarkastuskertomuksen jonkin ajan kuluttua. Taavi lähti tyytyväisenä kahville. Olipas mukava veikko tuo Vaakku.

Kuukauden kuluttua yhtiö sai postia Veroviranomaiselta. Verotarkastuskertomuksessa todettiin yhtiön jakaneen peiteltyä osinkoa omistajilleen. Yhtiölle määrättiin maksettavaksi arvonlisävero omistajille annetusta alennuksen suuruisesta summasta ja samalla myös tulovero lisäliikevaihdosta. Omistajilta otetun lainan korko todettiin ylisuureksi ja siltä osin erotus yhtiölle vähennyskelvottomaksi. Toisaalta omistaja oli saanut konsernitilin kautta korotonta lainaa, jolle nyt laskettiin korko, joka katsottiin yhtiön tuloksi.

Näiden osalta yhtiölle määrättiin tulovero. Kaikkien näin saatujen verojen päälle laskettiin veron viivästysseuraamukset ja veronkorotukset. Yhteenlaskettuna ne olivat lähes 80 % annetun alennuksen määrästä. Taavi alkoi epätoivoisesti kaivella kassanpohjia…

Kahvin tuoksu tunkeutui nenääni. Joku keitti keittiössä aamukahvia; heräsin. Huh, huokaisin, onneksi se olikin vain uni.

On se hyvä, että todellisuudessa kuntayhtiöissä ei toimita näin.

 

Marjo Helin

erityisasiantuntija, verotus ja yhtiöjärjestelyt