Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Sote-uudistus on joukkuepeliä!

24.8.2015 09:00

Tähänastiset poliittiset sote-linjaukset ovat olleet kovin suurpiirteisiä ja jättäneet jälkeensä vielä useita kysymysmerkkejä. Ne eivät ole antaneet konkreettisia välineitä kuntapuolelle, ja odotus on merkinnyt joillekin pysähtyneisyyttä. Monet ovat kuitenkin ottaneet rukkaset kouraan ja lähteneet tekemään omia alueellisia ratkaisujaan päätöksiä odotellessaan. Vaikeita asioita on ratkaistavana useita, ja onko niitä lähdetty ratkomaan oikeaan suuntaan tai oikeista kohdista, on vielä liian aikaista sanoa. Tärkeintä kuitenkin on, että ylipäätänsä on lähdetty hakemaan uusia vaihtoehtoja vanhojen sijaan, koska entiseen ei missään tapauksessa ole paluuta.

Tampereen yliopiston kunnallistalouden emeritusprofessori Pentti Meklin julkaisi juuri kunnat.net-sivustolla artikkelinsa (Sote-uudistus - mistä uudistuksen hyödyt syntyvät? ARTTU2-tutkimusohjelman julkaisusarja nro 3/2015).  Meklin on seurannut sote-uudistusta sivussa, mutta taloudellisuuden, tuloksellisuuden mittaamisen ja tuottavuuden parantamisen asiantuntijana hänellä on laaja tietämys sote-uudistuksessakin käsiteltävistä asioista.

Voin yhtyä monelta osin hänen näkemyksiinsä sote-asioissa: uudistuksen tarpeesta ollaan yleisesti yhtä mieltä, mutta perustelut ovat kovin hajanaiset. Myös kustannusten hillitsemisen tarpeesta ollaan yhtä mieltä, mutta samaan aikaan palvelujen kasvava tarve saa päättäjät haromaan hiuksiaan keinoja keksiessään. Mitkä siis keinoiksi?

Meklininkin mielestä järjestämistä ja rahoitusta olisi katsottava yhdessä. Artikkelissaan hän arvioi melko objektiivisesti erilaisia näkymiä, vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia, mutta toteaa, että sote-toimijoiden on pelattava joukkueena. Oli niin tai näin, sotessa on monta palapelin palaa yhteen sovitettavana. Helppoa ei tule olemaan, sillä alueet ja alueiden tarpeetkin ovat niin erilaiset. Tahtotila uudistukselle on kuitenkin kova.

Myös me FCG Konsultoinnissa olemme mukana uudistuksessa. Kesän jälkeen saamme joukkoomme erinomaisen lisävahvistuksen: Datawellin joukkueen. Me, FCG Konsultointi ja ohjelmistoratkaisuja tarjoava Datawell, olemme jo pitkään olleet yhteistyökumppaneita. Kun yhdistämme osaamisemme, voimme ylläpitää ja kehittää kunta-alan ja koko suomalaisen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän johtamisessa ja kehittämisessä tarvittavaa välttämätöntä tietoa. Ilman laadukasta ja standardoitua tietoa on sote-kehittämistä ja tuottavuuden nostoa vaikea, jopa mahdotonta saada aikaan.

Olen iloinen ja innoissani, että saamme uusia pelaajia ja toivotan Datawellin asiantuntijat tervetulleiksi joukkueeseemme. Samalla toivotan koko kuntakentän ja jokaisen tason sote-toimijat kehittämään suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää uudelle vuosisadalle kaikkien yhteiseksi hyväksi!

Virpi Pitkänen
erityisasiantuntija, FCG Konsultointi