Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Entä jos hoitotyötä voisi johtaa toisin…

7.3.2016 09:00

Muistan ajan, jolloin toivoin, että käytössäni olisi järjestelmä, joka antaisi työni tueksi kaiken tarvitsemani tiedon. En ymmärtänyt, miten se ei ollut mahdollista tällä ihmeellisellä tiedon aikakaudella. Halusin johtaa toimintaa ja henkilöstöäni tunneälyni ja persoonani lisäksi myös tiedolla.

Pohdinkin miten hienoa olisi, jos käden ulottuvillani olisi ollut kaikki se tieto, jota eri tietojärjestelmillä jatkuvasti kerättiin. Olisipa tuo tieto ollut saatavissa yhdelle näkymälle yhdellä napin painalluksella kulloisenkin tarpeeni mukaan ja ketterästi yhdistettävissä muuhun tietoon.

Työskentelin tiedon ja tilastojen parissa siten, että osa datasta oli paperille tulostettuna edessäni. Samanaikaisesti kuvaruudun näytöllä näkyi poimintoja eri tietolähteistä pieninä epämääräisinä kuvina ja numerosarjoina. Muodostaakseni jonkinlaisen kokonaiskuvan tilanteesta leikkasin ja liimasin, kopioin ja kirjasin käsin, avasin ja suljin ohjelmia toinen toisensa perään saadakseni käsityksen tilanteesta – ja päästäkseni askeleen pidemmälle työssäni hoitotyön johtajana ja päätöksentekijänä.

Tuosta on kulunut aikaa ja eteenpäin on menty. Silti kaikki mahdollinen käytettävissä oleva tieto on yhä liian hajallaan eri tietokannoissa ja eri järjestelmissä. Meiltä näyttää siis edelleen puuttuvan kokonaisratkaisu hoitotyön tiedolla johtamiseksi.

Uskon vahvasti siihen, että joku muukin ajattelee asiasta samoin. Meillä on unelma: unelma järjestelmästä, joka ketterästi kokoaisi kaiken olennaisen tiedon ja tarjoaisi helpon päätöksenteon näkymän hoitotyön johtamiselle. Näkymässä yhdistyisi tieto potilaista ja asiakkaista, heidän hoidon ja avun tarpeestaan, toimintakyvystä, toteutuneesta hoidosta ja hoitoisuudesta, henkilöstöstä, kustannuksista, suoritteista ja kaikesta muusta kulloisenkin tarpeen mukaan.  

Tietoa kyllä kerätään. Sitä on vaikka muille jaettavaksi. Tieto saattaa kuitenkin harmiksemme ja jopa kiusaksemme olla edelleen vaikeasti saatavilla ja hajautettuna eri tietokantoihin ja järjestelmiin. Entäs tämä: onko meillä välineitä, osaamista ja aikaa tiedon kokoamiseen, analysoimiseen ja raportoimiseen sekä oikeaoppiseen hyödyntämiseen? Olemmeko oikeasti koskaan pysähtyneet yhdessä myöskään miettimään sitä, mitä tietoa hoitotyön johtajat tarvitsevat päätöksentekonsa tueksi?

En enää harmittele mennyttä enkä edes nykytilaa. Otan sen haasteena ja suunnan näyttäjänä. Olen valmis johtamaan joukkoni kohti kokonaisvaltaista hoitotyön tiedolla johtamisen ratkaisua, jossa tarpeellinen tieto kerätään yhteen järkeväksi ja päätöksentekoa hyödyttäväksi kokonaisuudeksi.

Satu Pulkkinen
erityisasiantuntija, Hoitotyön johdon ratkaisut -tiimin vetäjä
FCG Konsultointi