Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Millainen johtava pelaaja kuntaasi tulisi valita?

20.5.2016 09:30

Jääkiekon MM-kisat ovat hyvässä vauhdissa ja mediassa keskustelu on käynyt kuumana siitä kumpi nuorista tähdistä, Auston Matthews vai Patrik Laine, varataan ensimmäisenä kesän NHL:n varaustilaisuudessa.

Matthewsin vahvuutena pidetään hänen monipuolisuuttaan ja erittäin korkeatasoista pelaamistaan pelin jokaisella osa-alueella. Laineen suurimman vahvuuden kaikki näkevät jo yhden erän hänen otteitaan seuraamalla: se on maailmanluokan laukaus.

NHL-seura Toronto Maple Leafsilla, siis seuralla jolla on ensimmäinen varausvuoro, onkin visainen tehtävä. Kumpi pelaaja heidän tulisi valita omaan joukkueeseensa? Hieman karrikoiden Maple Leafsille voidaan esittää kysymys: tulisiko heidän valita erittäin monipuolinen ja tasainen pelaaja vai yhteen erittäin vahvaan erikoisosaamiseen nojautuva pelaaja?

Samantyyppisen pähkäilyn edessä ovat tietyllä tapaa myös monet kunnat tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa, kun ne valitsevat itselleen uutta kunnanjohtajaa. Vielä nykyisin kunnat voidaan nähdä monialaisina organisaatioina, joissa kuntajohtajalta on vaadittu monenlaista korkeatasoista osaamista eli Matthewsin kaltaista osaamista.

Jatkossa maakuntauudistuksen toteutuessa kunnan tehtävät kuitenkin painottuvat selkeästi esimerkiksi sivistyksen ja elinvoiman alueille. Kunnille voidaankin esittää samantyyppinen kysymys kuin Maple Leafsille: tulisiko kunnanjohtajaksi valita edelleen vahva moniosaaja vai selkeästi yhden vahvuusalueen - esimerkiksi elinkeinopolitiikan - hallitseva osaaja?

Vastaukset varmasti vaihtelevat kunnista riippuen. Valtuutettujen kannattaisi kuitenkin joka kunnassa pohtia vastausta kysymykseen ennen lopullisen valinnan tekemistä.

Anssi Hietaharju
johtava konsultti
FCG Konsultointi