Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Uusi valtuustokausi lähtökuopissa – tässä evästystä kiperänä muutosaikana

30.5.2017 09:42

Nyt alkava valtuustokausi sisältää historiallisia muutoksia ja vaatii asianosaisilta monenlaista osaamista. Se edellyttää muutoksia jopa luottamushenkilöiden ajatteluun ja asenteisiin.

Luottamushenkilöt tarttuvat työhön tilanteessa, jossa kunta kohtaa muutoksia niin toimintaympäristössään kuin omien raamiensa sisällä. Kuntien ja maakuntien välinen yhteistyö on vasta hahmottumassa, ja kunnissa tarvitaan osaamista myös uudenlaisten verkostojen hallintaan.

Tulevaisuuden kunnan koko, hallintorakenne, toiminnan painopisteet ja jopa hengissä pysyminen hakevat muotoaan. Päätöksiä tehdään entistä epävarmemmissa olosuhteissa.

 

Kunnista kuntayhteisöihin: vastuut ja roolit selviksi

Haastavasta lähtötilanteesta huolimatta meillä on tälläkin kertaa joukko rohkeita luottamushenkilöitä, jotka haluavat vapaaehtoisesti ja omalla ajallaan edistää yhteisen hyvän kasvua.

Luottamushenkilöiltä ja poliittisilta päättäjiltä on odotettu aina paljon. Käsillä olevan muutoksen läpivienti nostaa odotukset entistä korkeammalle. Nyt tarvitaan ennakkoluulotonta toimintaa, rohkeita kokeiluja, uskallusta ja eteenpäin katsomista, jotta tulevaisuuden elinvoimainen ja hyvinvoiva sivistyskunta voi toteutua. On oltava halua seurata yhteiskunnallisia muutoksia, niiden paikallisia vaikutuksia ja oppia niistä. Eteen tuleviin monimutkaisiin ongelmiin on haettava ratkaisuja, osaoptimointia ja oman edun tavoittelua kuitenkin välttäen.

Johtaminen tulevaisuuden kunnassa on kuntayhteisön johtamista. Toimijoiden suhteiden tulisi olla selkeät, ja luottamushenkilöiden on tunnistettava vastuut ja roolit. On tunnettava myös viranhaltijaorganisaation vastuut sekä ammattijohdon rooli päättäjänä. Kuntayhteisön johto lunastaa luottamuksensa vain selkeän roolijaon ja vastuutuksen pohjalta.

 

Verkostoista tukea: KPJ-päivät ja sertifiointiohjelmat tulossa

Poliittisen johdon työ tarvitsee nyt kaiken mahdollisen tuen. Tähän on tarjolla valmennuksia sekä vertaistuen verkostotapaamisia ja someryhmiä.

Myös Kuntapuheenjohtajapäivillä on mahdollisuus kartuttaa verkostojaan. KPJ-päivät ovat Kuntajohtajapäivien sisartapahtuma ja ne järjestetään joka vuosi, tänä vuonna elokuussa. Syksyllä 2017 järjestetään puolestaan kaksi KPJ- eli Kuntapuheenjohtajan sertifiointi -valmennusohjelmaa. Ohjelmissa tutustutaan omaan toimintatyyliin poliittisena johtajana ja määritellään kehitysaskeleet henkilökohtaisessa johtajuuden kehittymissuunnitelmassa. 

KPJ-sertifiointiohjelmia on toteutettu jo kuusi kappaletta, ja sertifioituja kuntapuheenjohtajia on lähes sata. Ohjelmat ovat olleet puheenjohtajille erinomainen paikka verkostoitua, kehittyä ja kehittää poliittista johtajuutta.

Tekstin kirjoittaja Marita Lehikoinen on toimialajohtaja FCG:n Valmennuspalveluissa.


Ilmoittaudu KPJ-päiville 15.-16.8.2017 Jyväskylään –  ennakkoalennus on voimassa 15.6.2017 saakka. Tutustu syksyn 2017 Kuntapuheenjohtajan sertifiointiohjelmiin VII tai VIII ja tule mukaan! Ohjelmissa on sama sisältö.

Haluatko lisätietoja KPJ-päivistä tai valmennuksista kuntapuheenjohtajille ja muille päättäjille? Ota yhteyttä marita.lehikoinen(at)fcg.fiTutustu FCG:n Valmennuspalveluihin