Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Mökkeilystä virtaa kuntiin

21.6.2017 09:18

Näin juhannusviikolla monilla on jo mielessä lomailu kesämökillä. Tänäkin kesänä vähintään puolet meistä käyttää jotakin Suomen noin 600 000 kesämökistä ja pitää samalla yllä mökkipaikkakuntien elinvoimaa. Kaikkiaan mökkeilyyn käytetään vuosittain yli 6 miljardia euroa eli noin 10 000 euroa mökkiä kohti. Mökkeilyllä on vaikutusta myös työllisyyteen, sillä se ylläpitää noin 60 000 työpaikkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että 10 mökkiä synnyttää laskennallisesti yhden työpaikan, joista huomattava osa on mökkikunnissa. On selvää, että näiden työpaikkojen merkitys korostuu erityisesti vakituista väestöään menettävissä kunnissa.

Palvelut ja harrastusmahdollisuudet vetävät puoleensa


Mökkien varustetason parantuessa niillä vietetään yhä enemmän aikaa myös kesäkauden ulkopuolella. Kuntienkin kannattaa edistää mökkiläisten viihtymistä, koska mökeillä vietetyllä ajalla on suora yhteys kulutetun rahan määrään. Keinoja ovat esimerkiksi mökkiläisille tarjottavat yksityiset ja kunnan palvelut sekä erilaiset tapahtumat ja virkistysmahdollisuudet.

Mökkiläisiä voidaan myös houkutella muuttamaan pysyvästi paikkakunnalle. Joitakin voi kiinnostaa vakituisen asunnon hankkiminen kunnan keskustasta tukikohdaksi mökkeilylle. Rantakaavojen päivittäminen rakennusoikeuksia lisäämällä lisää kesäasukkaiden halukkuutta mökkien kunnostamiseen ympärivuotisiksi vapaa-ajan asunnoiksi. Toisaalta mökkien muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi on helpottunut. Kunnat ovat joskus vastustaneet tätä pelätessään lähinnä kuntapalveluille tulevaa painetta. Sote-uudistuksen seurauksena osa tästä rasituksesta on kuitenkin poistumassa, kun esimerkiksi vanhusten kotihoidon järjestäminen siirtyy maakunnille.

Mökkeilyn tuloja kehittämiseen


Mökin omistajien keski-ikä on 62 vuotta. He ovatkin usein jatkossa palvelujen nettomaksajia kuntatalouden näkökulmasta. Kuntaan pysyvästi muuttava mökkeilevä eläkeläinen tuo tuloja, joilla voidaan rahoittaa palveluja ja varmistetaan myös yksityisten palvelujen säilyminen ja kehittyminen kunnassa. Myös etätyötä tekeville mökkipaikkakunnalle muutto on yhä houkuttelevampi vaihtoehto, kun verkkoyhteydet nopeutuvat ja palveluasiointi ja ostokset voidaan hoitaa verkon kautta yhä useammin.

Tekstin kirjoittaja Heikki Miettinen työskentelee tutkimuspäällikkönä FCG Konsultoinnissa. Haluatko jatkaa keskustelua? Ota yhteyttä heikki.miettinen(at)fcg.fi


Lue FCG Konsultoinnin tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin vapaa-ajan asumisen kehittymistä Suomessa.

 

Tutustu FCG Konsultoinnin Tutkimuspalveluihin