Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Miksi on niin vaikea lähteä hyvästä työpaikasta?

7.8.2019 11:13

Päätös hyvästä työpaikasta toiseen hyvään työpaikkaan vaihtamisesta ei ole helppo, mutta sen olen kuitenkin tehnyt. Ajatukset uutta työtä kohti ovat innostavat ja hyvin positiiviset. Sitä ennen on kuitenkin luovuttava ja jätettävä tuttu ja turvallinen työyhteisö, asiakkaat ja asiantuntijan työ. 

On ihmisiä, jotka hurraavat, kun vanhan työpaikan ovi kolahtaa. Osaisinpa suhtautua noin. Mutta ei, minua hävettää, nolottaa, harmittaa ja koen huonoa omaatuntoa ylipäätään kertoa, että vaihdan työtä. On niin paljon keskeneräisiä asioita. Stressaan lähtemistä enemmän kuin koko työssä olo aikana mikään muu tekemäni asia on tehnyt. 

Holmes ja Rahen ovat tutkineet ihmisen arkielämässä tapahtuvien asioiden vaikutuksesta stressiin. 43 asian listalla on työhön liittyviä 6 kappaletta; potkut töistä, eläkkeelle jääminen, työkuvan selkeä muutos, työvelvoitteiden muuttuminen, muutos työajassa tai oloissa, loma. Listalta en löydä omaan työstä lähtemisen ja luopumisen kohtaan sopivaa tekijää. Mistä tai miksi ylipäätään koen stressiä vai onko tämä aivan jotakin muuta?

Työantaja on työsuhteen päättymiseen liittyvien asioiden listaan listannut hallinnolliset asiat, työhön liittyvien dokumenttien tallennus ja luovutus, lähtöjuhlat muistamisineen sekä työtodistus. Listassa on myös kesken olevien töiden siirtäminen työn jatkajalle. Haluankin tehdä kaikkeni, jotta lähtemiseni aiheuttaisi mahdollisimman vähän harmia. Pyrin tekemään niin paljon asioita valmiiksi kuin mahdollista. Dokumentit ovat tallennettuina, sähköposteja siirrettyinä ja projektisuunnitelmat kirjattuina. Kaikki valmista. Nämä ovat hyvin konkreettisia asioita ja helppoja toteuttaa. Ei stressiä näistäkään enää. 

Mutta entä ne keskeneräiset asiat ”päässä”. Haluaisin jättää jälkeeni toiveitani, ideoitani ja ajatuksiani eli asiantuntijuuden ydintä - hiljaista tietoa. Asiantuntijuus perustuu omakohtaisiin kokemuksiin yhdistettynä hankittuun tietoon, joita käytetään asioiden ratkaisussa yhdessä asiakkaan kanssa kussakin hetkessä. Asiantuntija työssä yhdistyvät tieto, kokemukset ja ilmaisu. Asiantuntija on parhaimillaan innovaattori, joka on edellä tutkimuksessa ja soveltamisessa. Minun erityisesti ja myös teidän työkavereiden on hyväksyttävä se, että en voi luopua sisäisestä asiantuntijuudestani tai siirtää aivan kaikkia omia sisäisiä kokemuksista ja ajatuksiani työn jatkajille. Se ei vain ole mahdollista. Vien ne mukanani. Luotan teidän asiantuntijuuteen ja omaan hiljaiseen tietoonne työn jatkajina. 

Jään kaipaamaan yhteisiä keskusteluja, näkemyksiänne ja neuvojanne. Olen oppinut ihmisenä itsestäni sekä kasvanut asiantuntijana. Nämä ovat merkittäviä asioita minulle ja ovat jatkossa tärkeämpiä kuin varsinaiset tehdyt työt ja saavutukset. Koskaan ei myöskään tiedä missä tiet risteävät ja yhteistyö jatkuu. 

Kyse on siis lopulta luopumisen tarpeen ymmärtämisestä. Mutta niistä saamistani uusista ystävistäni en luovu!


Anne Rintala
asiantuntija
FCG Konsultointi, Hyvonvointi ja sote