Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Kuntien talouspäälliköiden puntit eivät tutise

2.3.2015 14:27

”Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä”. Näin voisimme todeta, kun mietimme, millaisessa turbulenssissa kuntien talous on ja mitä kaikkea kuntien talouteen todennäköisesti vaikuttavia asioita on vireillä.

Sote-uudistus näyttää olevan maaliviivoilla – ellei sitä sitten viime vaiheessa puhalleta varaslähdöksi. Kuntalain uusien säännösten myötä syntyy paineita tiivistää kuntakonsernien taloudenohjausta. Valtionosuusuudistuksen vaikutukset kuntien rahoitukseen todentuvat. Ja kaiken kukkuraksi kuntavaalit voivat heilauttaa tilannetta mihin suuntaan tahansa.

Kylmähermoinen pitää kunnan talouspäällikön olla, jotta pystyy toimimaan tässä tilanteessa. Vanhat hyvät keinot, kuten jäitä hattuun ja nukkuminen yön yli ovat toki käytettävissä, mutta nykyaikaisempaa on toisaalta olla hötkyilemättä turhista ja toisaalta pysyä ajan tasalla siitä, millaisia muutoksia on tulossa ja missä vaiheessa, ja miten muutokset oikeasti vaikuttavat kuntien talouteen ja toimintaan.

Ei ehkä tarvitse olla mikään selvänäkijä voidakseen ennustaa, ettei kunnille ole tulevaisuudessa lisää rahaa luvassa valtion eikä kuntaveronmaksajien suunnasta. Sen sijaan kunnon kristallipallo tarvittaisiin siihen, että osattaisiin sanoa, miten Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumilla useammassa – myös poliittisissa – puheenvuoroissa esiin nostettu palveluiden vaikuttavuusperusteinen rahoitusmalli mahdollisesti toteutettaisiin. Ajatushan sinänsä on mitä kannatettavin: vain parhaille palveluille järjestetään rahoitus ja asiakkaat ohjataan näiden palvelujen äärelle. Enää on ratkaistava palveluiden vaikutusten mittaaminen ja vaikutusten rahamääräinen arvo. Mutta niistä lisää tulevissa blogeissa.

Pekka Etelälahti, toimialajohtaja