Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Tietosuoja on ystävä – tulossa uutta

17.3.2015 10:30

 

Monesti kuulee arjessa ja ihan asiantuntijakokouksissakin mainittavan, että tietosuojamääräykset estävät järkevän tiedonkulun. Esimerkiksi lastensuojelun ihmiset sanovat usein, että ”emme voi saada tai antaa tietoja, koska määräykset estävät sen”. Poliisilta kuulee usein: ”emme voi kommentoida yksittäistapauksia”. Monella on tunne, että tietosuojan eri määräykset hankaloittavat arkea.

 

Ei tietosuojaa ole tehty ihmisten kiusaksi. Sitä tarvitaan, jotta voimme luottaa tietojamme käsitteleviin tahoihin. Uskallamme esimerkiksi mennä arkaluontoisen sairauden kanssa oman kunnan terveyskeskukseen. Emme halua, että esimerkiksi terveys-, kulutus- ja taloustietojamme päätyy sivullisten tietoon. Tarkoitus on, että säännökset ja niiden noudattaminen estävät ulkopuolisten pääsyn arkaluonteisiin tietoihimme, jotta ne eivät vuoda ulkopuolisille.

 

Toki tietosuojaa voidaan tulkita väärin ja siitä arvosteluissa onkin usein kyse. On helppo piiloutua tietosuojan taakse, kun ei tiedetä asiasta tai halutaan varmistua ”ettei vaan mitään”. Varmuuden vuoksi vedotaan tietosuojaan ja usein turhaan. Voidaan kuitenkin sanoa, että tietosuoja on meitä varten ja ystävämme, sitä ei ole keksitty kiusaksi.

 

Euroopan unionilta on tulossa todennäköisimmin tänä vuonna uusi tietosuoja-asetus ja –direktiivi. Tarkoitus on yhtenäistää jäsenmaiden tietosuojakäytäntöjä. Suomessa suurimmat muutokset koskisivat yksityistä sektoria, jotka käsittelevät henkilötietoja. Uudistukseen on perehdytty tietosuojavaltuutetun ja FCG:n järjestämällä koulutuskierroksella maaliskuussa. Koulutuksissa asiantuntijana on ollut Suomen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, joka on ollut keskeisesti mukana myös säännösten valmistelussa.

 

FCG Koulutus

Lassi Liljanto ja Jari Koivisto