Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Kesätyöntekijä katseli luvatta satojen henkilöiden potilastietoja

27.8.2015 10:47

Ylen verkkosivuilla oli otsikon mukainen uutinen. Henkilö oli käynyt yli viidensadan potilaan sivuilla, ilman että hänellä oli oikeutta siihen. Kesätyöntekijälle oli uutisen mukaan kerrottu tietosuojan merkityksestä ja hän oli myös allekirjoittanut tarvittavat sitoumukset. Tapauksen paljastuttua työntekijä irtisanottiin.

Mitenhän tässä näin pääsi käymään? Yli viidensadan henkilön tietojen katsomiseen riittää periaatteessa yksi työpäivä eli 450 minuuttia, jos aikaa on yksi minuutti potilasta kohti. Se on kuitenkin lyhyt aika ja muutakin täytyy tehdä.

Jokin oli siis pettänyt. En etsi syyllistä yksittäisestä ihmisestä, vaan koko järjestelmästä. Kaikki tapahtui kesälomien aikana, jolloin valvonta on päässyt pettämään. Lokivalvontaa ei ollut riittävästi, eikä se ollut säännöllistä. Omavalvontasuunnitelma ei toiminut, eikä esimiestyö ollut hyvää. Ehkä jotain tällaista tai aivan jotain muuta.

Joka tapauksessa tietosuoja ei toiminut. Huolimatta siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollossa jatkuvasti painotetaan tietosuojan merkitystä, rikkeitä tapahtuu. Kaikkien henkilöstöryhmien perusteellisella ja monipuolisella koulutuksella on tietosuojan turvaamisessa suuri osuus.

Lassi Liljanto, koulutuspäällikkö