Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Harjoittelijan kuulumisia

24.3.2016 13:00

Harjoittelua on nyt kulunut muutama kuukausi. Aika on mennyt todella nopeasti, mutta niinhän se yleensä on, kun on paljon mielekästä tekemistä. Alussa tuntui, että pää oli aivan pyörällä kaikesta uudesta informaatiosta. Nyt, kun aikaa on jo kulunut, ja työt ovat alkaneet sujumaan, ovat myös ajatukset ehtineet jäsentymään. Kaiken kaikkiaan olen viihtynyt FCG:llä hyvin, ja tähän asti harjoittelu on vastannut odotuksia. Harjoittelijana olen saanut haasteellisia ja aika vastuullisiakin tehtäviä. Haasteet ovat mielestäni hyviä, koska silloin joutuu laittamaan itsensä likoon, jonka myötä myös oppii paljon enemmän. Haasteelliset tehtävät osoittavat myös sen, että harjoittelijoiden osaamista ja työpanosta arvostetaan. Onhan harjoittelun tarkoitus hyödyttää molempia osapuolia, sekä työnantajaa että työntekijää. Yksin näiden haasteiden ja tehtävien kanssa ei kuitenkaan ole tarvinnut jäädä, sillä kokeneemmat työkaverit ovat olleet tarvittaessa auttamassa ja neuvomassa.

Korkeakouluharjoittelussa ideana on päästä hyödyntämään koulun penkillä opittuja oppeja käytännössä. Uskon, että moni harjoittelija toivoo harjoittelultaan sitä, että pystyy hyödyntämään oman alan opintojaan työtehtävissään. Työelämää varten niitä opintoja kuitenkin käydään. On ollut ilo huomata, että FCG Koulutuksessa tämä asia on huomioitu. Mielestäni hallintotieteen opinnot ovat antaneet hyvän pohjan FCG Koulutuksessa työskentelylle. Hallintotiede antaa hyvät perustiedot julkisen hallinnon toiminnan periaatteista myös kuntahallinnon osalta. Hallintotieteen opiskelu auttaa ymmärtämään yhteiskunnan ilmiöitä ja tapahtumia hallinnon kannalta, ja siinä operoidaan julkisen ja yksityisen rajapinnalla. Nämä valmiudet ovat olennaisia, kun suunnitellaan ja toteutetaan täydennyskoulutusta kunta-alan työntekijöille. Koulutussuunnittelussa on oltava hyvä käsitys kunta-alasta ja siellä tapahtuvista muutoksista, jotta voidaan tunnistaa asiakkaiden tarpeet. Myös yksityistämisen ja yhtiöittämisen trendit vaativat juurikin julkisyksityisen rajapinnan tuntemusta ja osaamista.

Olen oppinut harjoittelussa jo paljon. FCG:llä on tapana järjestää uusille työntekijöillä infopäivä, jossa esitellään taloa ja sen toimintaa. Infopäivän paras anti oli kuulla muiden toimialojen toiminnasta. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka laaja-alaista osaamista konsernin sisältä löytyy, ja kuinka monipuolista toimintaa FCG:llä on. Infopäivässä pääsi myös tutustumaan muiden toimialojen työntekijöihin, ja oli hauska huomata, kuinka erilaisista taustoista ihmiset ovat FCG:lle tulleet.

Olen päässyt mukaan myös koulutustilaisuuksien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Olen huomannut, että tilaisuuksia tehdessä on otettava paljon asioita huomioon. Sen lisäksi, että ymmärretään tarve tietylle koulutukselle, on otettava huomioon myös monia käytännön asioita. Esimerkiksi on tärkeää miettiä, missä koulutustilaisuus pidetään, mikä on järkevä aikataulu, toimiiko esitystekniikka jne. Kaiken kaikkiaan kokonaisuuden onnistuminen vaatii usean liikkuvan osan hallintaa, jotta koulutuksesta tulee onnistunut, asiakkaille lisäarvoa tuottava tilaisuus.

Olen ollut myös mukana kehittämässä FCG Koulutuksen some-kanavien käyttöä. Sosiaalinen media on FCG Koulutuksessa melko uusi juttu, mutta se on lähtenyt käyntiin sitäkin lennokkaammin. Tuoreimpana uudistuksena on FCG Koulutukselle avatut omat Facebook –sivut, jossa voi seurailla tuoreimpia kuulumisia ja uutisia ajankohtaisista asioista. On ollut hienoa huomata, että sosiaalinen media on otettu työyhteisössä innolla vastaan. Näin sen oikeastaan tulisikin olla. Sosiaalinen media kuitenkin on nykypäivänä se kanava, jossa yritys voi tavoittaa tärkeimmät sidosryhmänsä ja osallistua siitä käytävään keskusteluun.

Harjoittelu on siis sujunut tähän asti oikein mainiosti. Toki haasteitakin on tullut vastaan, mutta niistä selviää, kun uskaltaa vain kysyä apua. Työyhteisö FCG Koulutuksessa on mielestäni todella kannustava, ja kahvipöytäkeskustelut ovat välillä aika lennokkaitakin. Tämä kuitenkin kertoo jotakin siitä, kuinka ihmiset viihtyvät työssään, ja mikä sen hienompaa kuin olla töissä motivoituneiden ja osaavien ihmisten keskuudessa.

Kirjoittaja on FCG Koulutuksen korkeakouluharjoittelija Anniina Haavisto