Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Miten harjoittelu sujui

10.5.2016 14:00

Harjoittelu alkaa lähestyä loppuaan, ja on aika tiivistää yhteen ajatuksia harjoittelujaksosta. Kokemuksena harjoittelu on ollut mielenkiintoinen sekä monipuolinen ja kaiken kaikkiaan se on sujunut hyvin. Työtehtävät ovat olleet mielenkiintoisia sekä sopivan haastavia. Mielenkiintoisten tehtävien lisäksi parasta antia ovat olleet mukavat työkaverit sekä asiakkaat. Harjoittelu onkin oiva tilaisuus hankkia ja laajentaa tärkeitä työelämän verkostoja. Yliopistossa aina toitotetaan, että muistakaa verkostoitua. Välillä se on alkanut kuulostamaan jo hieman kliseiseltä, mutta täytyy todeta sen olevan ihan totta. Vuorovaikutustaidot ovat todella tärkeitä työelämässä. FCG on onneksi tarjonnut tilaisuuden päästä laajentamaan näitä verkostoja.

Tyypillinen työpäiväni alkaa tietenkin kupillisella kahvia. Kun pahimmat unihiekat on saatu karistettua silmistä, alan käymään läpi päivän työtehtäviä. Ensin tsekataan sähköposti ja sitten aletaan tehdä muita tehtäviä. Työpäivät FCG Koulutuksessa ovat todella vaihtelevia. Jotkut päivät kuluvat täysin toimistolla kokouksissa tai päätteellä työskennellen, toisina päivinä juostaan Kuntatalolla edes takaisin pitämässä koulutustilaisuutta tai suunnittelupalaveria. Toisinaan voi pitää myös etäpäivää kotitoimistolla. Joustavuus ja vaihtelevuus ovatkin hyviä puolia FCG:llä työskentelyssä. Jokainen työpäivä on erilainen, ja joustavat työajat helpottavat esimerkiksi harrastuksissa käymistä tai vaikka työn ohessa opiskelua. Välillä työpäivät voivat olla melko hektisiä, joten stressinsietokykyä on tullut myös kartutettua harjoittelujakson aikana.

Harjoittelu on kasvattanut työkokemusta, ja on ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan kunta-alaa ja siellä tapahtuvia muutoksia hieman eri näkökulmasta kuin aiemmin. Voin suositella FCG Koulutusta harjoittelupaikkana hallintotieteilijöille (ja miksei muillekin tieteilijöille) mielelläni. Täällä on päässyt tekemään omaan alaan liittyviä töitä. Parhaat yliopistossa opitut taidot, mitä olen päässyt harjoittelussa soveltamaan, ovat nopea asioiden omaksuminen ja laajojen kokonaisuuksien hallinta. Koska työ on ollut melko itsenäistä, ovat oman työn organisointitaidot myös kehittyneet. Harjoittelu FCG Koulutuksessa on siis tarjonnut hyvän ponnistusalustan tulevaisuuteen. Mielenpainuvimpina muistoina mieleen ovat varmaankin jääneet omalla vastuulla ollut koulutustilaisuus sekä jo legendaariseksi muodostunut RAFO eli Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumi, johon pääsin päiväksi mukaan ihmettelemään menoa ja meininkiä.

Lopuksi haluan lainata kirjailija Leo Buscaglian sanoja ja todeta, että: ”Muutos on kaiken todellisen oppimisen lopputulos.” Lausahdus kuvaa mielestäni hyvin koulutusliiketoimintaa, mutta myös harjoittelua. Mikään oppi ei ole hyödyllinen, jos se ei aiheuta oppijassa mitään muutosta. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta onko se sitä?

Kirjoittaja on FCG Koulutuksen korkeakouluharjoittelija Anniina Haavisto