Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Tulevaisuuden kunta on omistajaohjaaja

4.5.2016 15:30

Jaakko Rönkkö on monille tuttu kouluttaja, erityisesti FCG:n talouden koulutuksista. Hän tukee kuntia muutoksissa myös työssään yrityksessään Revisium Oy:ssä. Viime vuosina Rönkkö on siis nähnyt yhtiöittämiskehitystä läheltä.

Rönkön mukaan kuntaomisteisiin yhtiöihin tarvitaan muutakin kuin poliittista osaamista, sillä on jokaisen kuntalaisen etu, että jokainen veroeuro on mahdollisimman tehokkaassa käytössä.

”Kunnallisiin osakeyhtiöihin ja liikelaitoksiin tuo lisämaustetta poliittinen ja monisyinen omistajuus. Yhteistyöhön on pystyttävä ja dialogin on onnistuttava. Kunnan konsernivalvonnan ja omistajaohjauksen tulee tapahtua selkeillä pelisäännöillä”, Rönkkö toteaa.

Yhtiöittämiskehitys on tapahtunut hitaasti, mutta varmasti ja suunta on selkeä. Kunnilla ei ole vaihtoehtoja, sillä uudistunut kuntalaki ja EU:n kilpailudirektiivit velvoittavat. Emokunnasta tulee vahva hallinnollinen yksikkö, joka koordinoi osakeyhtiöiden, säätiöiden ja liikelaitosten toimintaa.

Rönkkö on opiskellut hallintotieteen maisteriksi Tampereen yliopistosta tilintarkastuksen maisteriohjelmasta ja työstää parhaillaan väitöskirjaansa Tampereen yliopistossa. Hän kannustaa nuoria hakeutumaan myös kunta-alalle.

”Kunta-alalla korkeakoulutetut ja motivoituneet nuoret pääsevät nopeasti haastaviin asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Kuntakenttä on mainettaan parempi. Huolimatta suurista hallinnollisista uudistuksista tulee henkilöstörakenne säilymään vahvana”, kannustaa Rönkkö.

Nyt tarvitaankin uusia tekijätyyppejä. Muutokset ja isot haasteet tulevat vaatimaan henkilöstöltä paljon. Muutosjohtaja motivoi isojen muutosten edessä ja avoin sisäinen viestintä sitouttaa henkilöstön mukaan.

Rönkön mielestä mielikuva konservatiivisesta ja jämähtäneestä kuntakentästä on nyt murtumassa. Virkamiesten ja luottamushenkilöjohdon rooli muuttuu yhä vahvemmin valvojaksi ja omistajaohjaajaksi.

Jaakko Rönkkö on luennoimassa Ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen kirjanpito- ja laskentapäivällä Helsingissä ja Tampereella.

26.5.2016 Helsinki, Radisson Blu Royal Helsinki
27.5.2016 Tampere, Solo Sokos Hotel Torni Tampere

Jaakko Rönkkö on tehnyt taloushallinnon asiantuntijapalveluita pitkään ja työskennellyt Kuntaliiton aiemmin omistaman Audiatorin palveluksessa. Rönkkö on osakkaana Revisium Oy:ssä, joka on tilintarkastuspalvelua, yritystalouden konsultointi- ja sisäisen tarkastuksen palveluja sekä taloushallinnon koulutuspalveluita tarjoava asiantuntijayritys.