Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Miksi talous ja numerot ovat vaikeita?

11.10.2016 10:14

Kirjoittaja: Toimialajohtaja Pekka Etelälahti, FCG Koulutus

Talous koetaan usein vaikeaksi. Erityisesti näin kokevat muut kuin talousihmiset ja erityisen vaikeaksi talous koetaan julkisella sektorilla. Mitä vaikeaa taloudessa oikein on? Useimmat meistä tuntevat rahan, olipa kyse sitten euroista tai markoista, ja taloushan on rahaa. Mikä taloudesta sitten tekee niin vaikeaa?

Toinen vaikea asia ovat numerot, erityisesti talouteen liittyvät numerot. Mitä numerot kertovat? Miksi tilinpäätöksiä ei osata lukea? Tilinpäätökset laaditaan tietääkseni enimmäkseen arabialaisia numeroita käyttäen – ei esimerkiksi roomalaisilla numeroilla tai tamiliksi. Mitä vaikeaa niissä on? Useimmat meistä oppivat tuntemaan kellonkin jo nuorella iällä, miksi siis numerot olisivat vaikeita?

Ehkä vaikeaksi koetut talous ja numerot ovatkin saman asian kaksi puolta – vaikeita ovat juuri talousluvut.

Talous ja numerot voidaan kokea vaikeiksi, jos niiden merkitystä ei ymmärretä. Oletetaan vaikka, että Kekkosenputaan Energialaitoksen tilinpäätös osoittaa alijäämää miljoona euroa. Mitä vaikeaa tässä on?

Vaikeaa tästä tekee se, jos ei tiedetä a) mikä merkitys alijäämällä on, b) onko miljoona tässä paljon vai vähän ja c) mistä alijäämä on syntynyt. Keskeinen kysymys onkin, aiheuttaako tällainen alijäämä tarvetta toimenpiteisiin? Ollaanko tilanteessa, jossa presidentti Mauno Koivisto olisi tokaissut ”tarttis tehrä jottai”?

Jos ollaan, niin sitten pitää kaivautua syvemmälle lukujen taakse: mistä luvut ovat syntyneet? Millaisia tuloja ja menoja niihin sisältyy? Mitä on tehty, jotta luvut ovat tällaiset? Tämä kaivautuminen on vaikeaa, eivät itse numerot eikä ”talous”.

Jos ei olla, niin ”ei siin mittä sit”.

Olennaista eivät ole numerot, vaan niiden merkitys.

Lopuksi kirjavinkki: tutustu John Allen Paulos’n teokseen ”Numerotaidottomuus”. Suosittelen lämpimästi.

 

Blogi julkaistu 8.9.2016 Tulosmittarit käytännössä -blogissa: https://etelalahti.wordpress.com/2016/09/08/miksi-talous-ja-numerot-ovat-vaikeita/