Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

4 digiloikkaa kunnille – tiedätkö nämä sovellukset?

8.11.2016 11:39

Kirjoittaja: FCG Koulutuksen some-sisällöntuottaja Aleksi Koivisto. Aleksi on 22-vuotias hallintotieteiden opiskelija Vaasasta joka tekee osa-aikahommia FCG Koulutukselle ja tarkkailee kunta-alan uudistuksia.


4 digiloikkaa kunnille – tiedätkö nämä sovellukset?

Maailma muuttuu vauhdilla. Digitalisaatio, globaalit trendit, sosiaalinen media ja älypuhelimet mahdollistavat nopean kehityksen. PokemonGO laittoi Suomen lapset liikkumaan aktiivisemmin, kuin yksikään valtion tai kuntien rahoittama hanke tai kampanja on ikinä onnistunut.

Kuntien tulee olla rohkeita ja avoimia uudelle. Digitalisaatiota ei saa pelätä, vaan se tulee nähdä mahdollisuutena. Yhdessä tulee opetella, kokeilla ja uudistua. Tässä on viisi sovellusta, jotka jokaisen kunnan viranhaltijan tai kuntapäättäjän tulisi tietää:

 

1. Kuntalaisen tietopaketti taskussa – Mobiilikunta.fi luo kuntasovelluksia!

Kuntasovellukset ovat saapuneet! Kuntasovellus tarjoaa Jyväskylässä kätevässä paketissa Jyväskylän uutiset, tapahtumat, säätiedot sekä kaupungin käytetyimpien asiointipalveluiden ja aktiviteettien yhteystiedot. Sovelluksen avulla voi myös lähettää kaupungille palautetta ja vikailmoituksia. Sähköiset lomakkeet voidaan esitäyttää Mobiilikunta-sovelluksen asetuksiin syötetyillä yhteystiedoilla. Sovellus on nerokas ja varsinkin opiskelijakaverini Jyväskylässä ovat sitä kehuneet. Voisiko kohta hammaslääkärille varata vapaan ajan sovelluksella? Se olisi hyvästit jonotusmusiikille ja soitonsiirroille.

Mobiilikunta on jo käytössä Jyväskylässä, Kuopiossa, Maskussa, Riihimäellä ja Uudessakaupungissa.


2. Work Pilots – suomalainen sovellus tarjoaa keikkatöitä nuorille


Work Pilots on uusi sovellus, joka tarjoaa nuorille rahaa ja työkokemusta helposti ja turvallisesti. Yrityksen missio on antaa jokaiselle työtä haluavalle mahdollisuus työkokemukseen keikkaluontoisen työn muodossa. Yritys kannustaa rekisteröitymään ja etsimään sopivia työmahdollisuuksia, olit sitten nuori, eläkkeellä tai muutoin vain keikkatöiden tarpeessa. Palvelua voi käyttää tietokoneella tai mobiililaitteella lataamalla Android- tai iPhone -puhelimelle tarkoitetun sovelluksen. Workpilots.fi -sivulta löytyy lisätietoja ja linkki, josta voi ladata sovelluksen käyttöönsä.

Kymensanomat uutisoi Kotkan kaupungin lähteneen mukaan kokeiluun ja se tarjoaa 300 työtuntia kotkalaisille järjestöille. Kotkan Ohjaamo markkinoi sovellusta nuorille. (alalinkki) http://www.kymensanomat.fi/Online/2016/11/01/Kahden%20tunnin%20haravointity%C3%B6h%C3%B6n%20haki%2037%20nuorta/2016321437254/4

Tampereen kaupunki kokeilee myös sovelluksen toimintaa ja rahoittaa aluksi 200 tuntia työtä yhdistyksille työttömän tai nuoren palkkaamista varten. Tekijä saa tunnin työstä 10 euroa, josta vähennetään ennakonpidätys. Vastaavia kokeiluja on tehty ainakin Lappeenrannassa ja Kouvolassa ja palaute on ollut kannustavaa.

 

Mobiilisovellusta on testattu tänä vuonna kahdeksassa kaupungissa. Kesään mennessä palvelun piiriin on määrä saada parikymmentä ja vuoden loppuun mennessä nelisenkymmentä kaupunkia. Tavoitteena on, että jopa 8 000 nuorta saisi tämän vuoden aikana palvelun avulla työkokemusta mielellään useammasta lyhyemmästä työtehtävästä.

Nuorisotyöttömyyden hoitoa ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä helpoimmillaan! Samalla kunta voi antaa tukea kolmannen sektorin toimijoille. 

 

3. ResQ – taistelu ruokahävikkiä vastaan!

Sovelluksilla todellakin parannetaan maailmaa. Latasin pari kuukautta sitten ResQ:n. Ideana ResQ:ssa on tarjota sovelluksen kautta helposti myyntiin ravintoloiden hävikkiruokaa. Myynti sovelluksessa tapahtuu yleensä iltapäivisin, kun ylijääneen roskiin matkalla olevaa lounasruokaa myydään edullisesti. Maksu tapahtuu sovelluksen kautta ja ostaja noutaa ruoan ravintolasta mukaansa tiettyyn kellonaikaan mennessä.

Voisiko kunta hyödyntää tätä? Mielestäni tulisi selvittää, voisiko sovellusta hyödyntää myös esimerkiksi ylijäävän sairaala- tai kouluruoan hyödyntämiseen. Mistä löytyisi rohkea kunta tätä kokeilemaan?
 

4. Facebook-live – ilmainen ja helppo!

Ei varmastikaan löydy Suomesta montaa kuntaa, jossa kunnanvaltuutetut ja päättäjät eivät olisi pohtineet miten päätöksenteko saataisiin avoimeksi ja näkyviin kuntalaisille. Moni kunta lähettää kunnanvaltuuston kokousta nettisivuillaan, selvittää sitä tai on sitä harkinnut. Tampereen kaupunginvaltuuston ratikka-kokousta seurasi yli 24 000 katsojaa. Viisituntinen valtuustonkokous ja tällainen määrä katsojia. Kuka sanoi, ettei suomalaisia kiinnosta kunnallinen päätöksenteko?

Aina ei tarvitse kalliita laitteita. Varsinkin pienemmät kunnat voisivat kokeilla ihan ilmaissovellusten hyödyntämistä. Nykyään monet sovellukset mahdollistavat live-lähetykset. Varsinkin järjestöt hyödyntävät jo ahkerasti Periscope- ja Facebook-lähetyksiä. Kokeilkaa ja yllättykää!

 
FCG kuntien digitalisaation tukena

IT-johtamisen ja digitalisaation asiantuntijayritys Sofigate toteutti alkuvuodesta 2016 kyselyn, jossa selvitetään palveluiden sähköistämistä 19 suurimmassa kunnassa. Sofigaten kyselyn mukaan suurimmat kunnat nimeävät haasteikseen digitalisaatiossa erityisesti uusien toimintamallien käyttöönoton, oikeanlaisen osaamisen löytämisen ja parhaiden käytäntöjen jakamisen. Tässä työssä FCG Koulutus haluaa tukea kuntia. Tulemme järjestämään koulutuksia ja tapahtumia, joissa tuemme kuntien päättäjiä ja johtajia uusimman tiedon pariin ja jakamaan parhaita käytänteitä.

Digitalisointi etenee vääjäämättä. Kuntien tulee nähdä sen hyödyt omassa toiminnassaan. Digitalisoinnilla helpotetaan kunnan palvelujen saavutettavuutta, saadaan säästöjä ja luodaan uutta työtä.

Aurinkoisia talvipäiviä,

Aleksi Koivisto

aleksi.koivisto@fcg.fi