Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Onko jo aika yhtiöittää, onko se aika koskaan, jos se on, miten sen teet?

27.4.2017 14:28

Kirjoittaja: Koulutuspäällikkö Seija Kiuru-Tanner, FCG Koulutus

Media velloo aiheen piirissä. Uskon, että keskustelua käydään julkisella sektorilla myös paljon kasvotuksin. Valinnanvapaus –keskustelu tuo omat haasteensa, joka myöskin velloo mediassa. Osa on jo lähtenyt valinnanvapauskokeiluun ja hakemaan kokemuksia. Osa vielä odottaa.

Oli sitten kyse yhtiöittämisestä tai valinnanvapaudesta, niin kyse on hyvin laajojen osaamisten ymmärtämisestä. Sote –uudistus herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Jokaisella meistä on asiasta joku mielipide.

Ajatellaanpa vaikkapa yhtä hallituksen kärkihankkeista: Palvelut asiakkuuslähtöiseksi. Mitä tämä tarkoittaa organisaatiotasolla? Palvelut ovat asiakaskeskeisiä, kun ne on ensin määritelty eli tuotteistettu ja sitten on laskettu palveluille jokin arvo eli kustannus. Kuulin taannoin arveluja siitä, onko julkiset palvelut houkuttelevia vapaassa kilpailussa. Jos joku haluaa tietää mielipiteeni, niin mielestäni ovat. Töitä niidenkin eteen on kuitenkin tehtävä. Asiakkaan kannalta houkutteleva on kaiketi se palvelu, joka vastaa asiakkaan tarpeita ja odotuksia – riippumatta sen tuotantotavasta. Omistajan näkökulmasta palvelun tulee olla myös kustannustehokasta tuotannoltaan: tyytyväinen asiakas ja tehokas tuotanto ovat haluttava kombinaatio.

Entä jos päädytkin yhtiöittämään osan palvelutuotannosta? Elät siis markkinataloudessa, jossa vastaat omistajaohjauksesta ja vastaat toiminnan tuloksista toiminnan tulosten mukaisesti.

Päädyin mediakirjoittelua seuranneena ottamaan tähän Suomen suurimman sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan kommentin, vaikkakin se on jo vuoden takainen:   

”HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén kuvaa suhtautumistaan yhtiöittämiseen hyvin kaksijakoiseksi. Sairaanhoitopiirin johtajana hän näkee yhtiöittämisessä paljon hyvää. HUS on jo ryhtynytkin selvittämään toiminnan yhtiöittämistä Pirkanmaan mallin mukaan. – Tunnen vetovoimaa siihen, koska koen nykyisen tilanteen epäoikeudenmukaisena. Yksityinen yritys saa myydä palveluita sekä kunnille että itse maksaville asiakkaille. Haluaisin, että me voisimme oikeasti käyttää julkisen sektorin osaamista ja huippuresursseja samalla tavalla. Lindénin mukaan yksityinen sektori elää tällä hetkellä harmaasta vyöhykkeestä, jolla aliresursoitu julkinen sektori ei toimi niin hyvin kuin ihmiset tarvitsisivat. – Haluaisin sotkea tämän asetelman täysin ja päästä kilpailemaan siinä. Muuten käy niin, että olemme julkisella puolella auringonlaskun ala. Julkinen raha terveydenhuollossa ei lisäänny.” – (Potilaan lääkärilehti 14.4.2016)

Vuoden takainen teksti ja olemme samojen kysymysten äärellä vielä. Meidän julkisen sektorin terveydenhuollon osaaminen on aivan maailman huippuluokkaa – en arvota sitä yksityisen puolen osaamisen kanssa. Oli niin tai näin, aihe herättää ajatuksia, niin tunteita kuin rationaalisia kysymyksiäkin.