Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Hollannissa ideoita etsimässä

20.6.2017 15:19

Kirjottaja: Koulutuspäällikkö Inka Suhonen, FCG Koulutus. Inka aloitti FCG Koulutuksen sote-toimialalla koulutuspäällikön työt kuukausi sitten. Perehdytys on ollut vauhdikasta, ja työtehtävät ovat vieneet myös Amsterdamiin.

Vein muutama viikko sitten toimialajohtajamme Jari Koiviston kanssa ryhmän psykiatreja tutustumaan Hollannin terveydenhuollon tarjontaan. Ehdimme opintomatkan aikana käydä viidessä erilaisessa vierailukohteessa. Ajattelin nyt kertoa kahdesta kohteestamme, jotka ovat GGZ Ingeest (Dutch Association of Mental Health and Addiction Care) sekä Hogeywekin dementiakylä.

 

Ensimmäinen vierailukohteemme oli GGZ Ingeest, joka on erikoistunut mielenterveyden ongelmien sekä riippuvuuksien hoitoon. Emäntänä vierailullamme toimi GGZ Ingeestin masennusklinikan johtaja ja psykiatri Anneke van Schaik, joka esitteli meille GGZ Ingeestin klinikkan tiloja kertoen muun muassa terapeuttien toiminnasta. Klinikan tilat olivat varsin viihtyisät ja avarat. Anneke kertoi, että ”perinteisen” terapian lisäksi he tarjoavat verkossa tapahtuvaa online-terapiaa, jossa asiakas tapaa terapeuttia reaaliaikaisesti verkon välityksellä. Onko terapian tulevaisuus verkossa?


Kaiken tämän lisäksi saimme nauttia perinteisen hollantilaisen työpaikkalounaan. Tiesittekö muuten, että hollantilaiset ovat kovia juomaan maitoa ja syömään voileipälounaita?

 

Päivän päätteeksi toimialajohtajamme Jari vei meidät ohjaamalleen kävelykierrokselle Amsterdamin keskustaan ja punaisten lyhtyjen alueelle. Kävelykierroksella realisoitui Hollannin vapaudet liittyen prostituutioon ja kannabikseen. Kannabiskahviloissa saa muuten polttaa kannabista vapaasti sisätiloissa, mutta tupakointi on kiellettyä. Sieniäkin myydään tietyissä kaupoissa ja ostaja saa valita, millaisilla ominaisuuksilla varustettuja sieniä haluaa ottaa. Valittavana oli esimerkiksi hallusinaatioita aiheuttavia tai rauhoittavia sieniä. Jari osasi kertoa, että Hollannissa kunnan vastuulla on muun muassa huolehtia prostituoitujen terveystarkastuksista. Mitä mieltä olette Hollannin ja Suomen välisistä eroavaisuuksista päihdepolitiikassa?

 

Toisena päivänä pääsimme tutustumaan Hogeweykin dementiakylään, jossa meitä oli vastaanottamassa Hogeweykin perustaja ja johtaja Yvonne van Amerongen. Dementiakylä oli tosiaan kuin oikea pieni kylä. Siellä oli kattavasti palveluita aina teatterista pubiin. Pubissa oli varsin kova meno jo keskellä päivää; musiikki pauhasi ja asiakkaita riitti. Muita kylän palveluita olivat kauppa, fysioterapiakeskus, kampaamo, musiikkisali, ravintola ja niin edelleen. Hogeweykissä yksilön tausta huomioidaan; asukkaan asuvat yhdessä samanlaisen elämäntyylin omaavien kanssa. Tämä oli ehdottomasti mieleenpainuvin vierailukohde, jonne kannattaa mennä tutustumaan. Olisiko tämä mahdoton konsepti Suomessa toteutettavaksi?

 

Syksyllä 2017 on taas mahdollisuus päästä tutustumaan Hogeweykiin ja moniin muihin Hollannin terveydenhuollon kohteisiin, kun toimialajohtajamme Jari vie hoitotyön asiantuntijat ja johtajat sekä muut aiheesta kiinnostuneet opintomatkalle. Jos mielenkiintosi heräsi, niin käy tutustumassa opintomatkan tarkempaan sisältöön ja ilmoittaudu mukaan seuraavasta linkistä https://koulutus.fcg.fi/Default.aspx?tabid=342&id=9195 . Paikkoja on vain rajoitettu määrä, joten kannattaa olla nopea ja napata oma paikka reissulta. Järjestämme myös räätälöityjä opintomatkoja muun muassa Hollantiin.

 

Ihanaa kesää kaikille ja tavataan syksyllä koulutuksissa!

 

Terveisin Inka