Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Arvoaan arvokkaammat yritykset

7.3.2018 08:16

Pari kuukautta sitten vanha tuttu yrittäjä soitti ja pyysi apua: hän aikoo ostaa konkurssiin menneen yrityksen liiketoiminnan ja tarvitsee apuja paperitöiden ja prosessin kanssa. Lupasin auttaa -ehtiihän tuota, ja samalla mieleeni muistui suomalaisten yritysten valtava määrä noin 320 000.

Näistä yrityksistä muutaman seuraavan vuoden aikana jopa 75 000 yritystä on vaiheessa, jossa yrittäjä on eläkeiässä. Nämä yrittäjät ovat tehneet pitkän työn palvellakseen suomalaista yhteiskuntaa ja omia asiakkaitaan. Vaikka jaksamme työssämme yhä vanhemmiksi, tulee jokaiselle kuitenkin eteen hetki, kun on aika siirtyä nauttimaan ”vapaa-ajasta”, jolloin pitkään toiminut yritys ja yrittäjä tarvitsee jatkajan. Osa toimineista yrityksistä ja yrittäjistä löytää jatkajan perhepiiristä mutta valtaosa ei. Arviolta vain noin 30 % yrityksistä siirtyy sukupolvelta toiselle. Tämä puolestaan merkitsee sitä, että reilut 50 000 yritystä pitäisi saada myytyä ulkopuolisille ostajille. Tähänastisten kokemusten perusteella näyttää siltä, että tämä ei tule onnistumaan nykyisellä järjestelmällä, jossa sukupolvenvaihdos on jätetty yrittäjien itsensä vastuulle, erilaisia hankkeita ja kehityspolkuja jatkajien löytämiseksi on tehty, mutta määrän ollessa erittäin suuri jää moni yritys hitaan hiipumisen tai konkurssin tielle. Samalla liiketoiminnaltaan terveet toimivat yritykset hiipuvat, koska yrittäjät alkavat jatkajan puutteessa ”ajamaan yritystään alas”.

Mikäli yritys ei löydä jatkajaa, on yrityksen omaisuuden myyntiarvo usein huomattavasti pienempi kuin sen omaisuuden arvo olisi, mikäli liiketoiminnalle löytyisi jatkaja. Ajattele vaikkapa tyhjeneviä kivijalkakauppoja ja liiketilojen arvoja tyhjillään, vuokralaisia ei tahdo löytyä ja vastikkeet on maksettava – tuhlauksen makua. Liian moni tuhlaa elämäntyönsä, arvokkaat asiakkaansa ja oman liiketoimintansa, kun ei ajoissa etsi yritykselleen jatkajaa.

 

Yrityksestä ja sen liiketoiminnasta luopuminen on monelle yrittäjälle ainutkertainen tapahtuma, vähän kuin ensimmäisen lapsen kasvattaminen ja maailmalle lähettäminen, jolloin kysymyksiä on ehkä enemmän kuin vastauksia. Mielessä voi olla monta asiaa kuten: Miten määrittelen yrityksen arvon? Miksi minulla käy asiakkaita? Löydänkö hyvän jatkajan tehdylle työlle? Pitääkö luopua kaikesta? Ja monta muuta kysymystä. Näihin kysymyksiin löytyy kyllä vastaukset, kun osaa kysyä oikealta taholta ja oikeaan aikaan. Varma on kuitenkin se, että toimivan yrityksen arvo on korkeampi kuin toimimattoman. Tehdään vielä yhdessä se yksi ponnistus ja laitetaan työn pyörät pyörimään!

 

Ai niin, alussa mainitsemastani konkurssipesästä muuten maksettiin vain pieni osa sen todellisesta noin 40 % käyvästä arvosta. Halvalla meni, mutta onneksi toiminta jatkuu, muutamalle löytyi työpaikkakin ja toiminta näyttää kannattavalta.

 

Muuten: FCG Yrityskoulutus on päättänyt tarttua aiheeseen ja teemaan liittyvää koulutusta on tulossa vielä kevätkaudella 2018!

 

Otto Härkönen

koulutuspäällikkö

FCG Yrityskoulutus