Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Kuntayhtiön suhteellinen strateginen asema – heiluttaako häntä koiraa?

1.11.2018 08:25

Yhä useammassa kaupungissa ja kunnassa toimintoja on yhtiöitetty ja yhtiöt näyttäytyvät muun muassa kaupunkien taseissa jatkuvasti suurempina kokonaisuuksina. Talouden osalta konserniyhtiöiden merkitys kasvaa.

Esimerkiksi vanhassa opiskelukaupungissani Lappeenrannassa nettokäyttökustannukset ovat Suomen Kuntaliiton tilastojen mukaan noin 445 miljoonaa euroa. Tästä sosiaali- ja terveystoimi on 247 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että opetukseen kulttuuriin, yhdyskunnan rakentamiseen ja muihin kunnan tehtäviin jää 198 miljoonaa euroa - karkeasti ottaen puolet. Samanaikaisesti Lappeenrannan Energia -konsernin yhtiöiden avainluvuista käy ilmi, että he tekevät liikevaihtoa noin 125 miljoonaa euroa. Uusimman vuosikertomuksen mukaan vuonna 2016 tästä oli liikevoittoa noin 35,7 miljoonaa euroa. Nykyisellään Lappeenrannan Energia -konserni näyttelee siis noin 20 % osuutta kaupungista, mutta maakuntauudistuksen jälkeen suhteellinen osuus kasvaa merkittävästi.

Vaikka energiakulutus on ollut kasvussa, herää kysymys onko näin tulevaisuudessa?  Emeritusprofessori Esko Valtaoja kuvaa muutosta radikaaliksi; aikaisemmin meillä oli omat laitteet kanssakäymiseen, kommunikointiin, katseluun ja kuunteluun (puhelin, tietokone, televisio ja radio), jotka kuluttivat energiaa arviolta noin 100 kertaisen määrän verrattuna älypuhelimeen. Samanaikaisesti maalämpöpumput, ilmalämpöpumput, aurinkokennot ja pienet tuulivoimalat voivat tuottaa energiaa jopa myytäväksi asti. Tuoreen IPCC:n raportin lyhennelmiä seuratessa ei tarvitse olla kummoinen visionääri tai ennustaja, jotta osaa arvata mitä esimerkiksi energian hinnalle tapahtuu. Nousussa on ja nousee, mikä taas tekee energian tuottamisen ja välittämisen entistä kannattavammaksi. Kohta taitaa käydä niin, että meillä on erittäin energiaintensiivisiä laitteita, joiden avulla voimme myydä tuottamamme energian toisille ilman energialaitosta, kunhan vaan saamme rahat siirtymään sutjakkaasti.

Samanaikaisesti digitalisaatio ja sen tuomat mahdollisuudet ovat muuttamassa yritysten ja kuluttajien asemaa merkittävästi. Mielenkiintoiseksi tämän kokonaisuuden tekee se, että meillä on jo nyt olemassa järjestelmät keskinäiseen kaupankäyntiin, jossa välittäjäorganisaatioita ei enää tarvita. Näistä tunnetuin taitaa olla lohkoketjuja hyödyntävä Bitcoin. Pankit ovat siis jäämässä työttömiksi. Alustatalouden rakentajat kuten Apple, Uber, Wolt ja AirBnB kasvavat edelleen mutta lohkoketjujen yleistyessä jäävät nämäkin yritykset historiaan.

Samalla on ennustettu, että AI tulee muokkaamaan useita ammatteja ja siirtämään useita myös historiaan. Kirjanpitäjää ei kuulemma kohta tarvita ja shakkkimestarit ja Gon pelaajat ovat jo AI:n avulla voitettu. Mikä siis pelastajaksi – onneksi uusiin ammatteihin voi kouluttautua ja päivittää omaa osaamistaan aina uudelle tasolle. Videon ammattilaisia ”tuulitunneliohjaajaa” emme vielä kouluta, mutta muuten FCG Koulutus on mukana muutoksessa ja tarjoaa monipuolista koulutusta niin kuntayhtiöiden hallitusjäsenille kuin lähihoitajillekin.

 

 

Otto Härkönen

koulutuspäällikkö

FCG Yrityskoulutus