Seuraa uutisvirtaamme ja lue tuoreimmat julkaisumme

Tietosuojakysymyksissä luottamuksen voi menettää vain kerran

26.9.2019 14:31

Tällä hetkellä julkista sektoria askarruttaa Tiedonhallintalaki (astuu voimaan 1.1.2020). Mitä sen vaikutukset ovat ja miten lain edellyttämät muutokset toteutetaan prosesseihin ja tietojärjestelmiin. Samaan aikaan on pikkuhiljaa saatu EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen myötä tietosuojatietoisuutta nostettua sekä asiakkaiden että työntekijöiden suuntaan. Ihmisiä tuntuu kiinnostavan enenevästi oma yksityisyytensä suoja ja se, kuka heidän tietojaan käsittelee ja miksi. Tämän vuoksi tietojärjestelmien lokienhallinta ja asiakastietojen käytönvalvonta pitää olla toteutettu hyvin.

Sote-sektorilla on Suomessa meneillään erilaisia alue-järjestelmähankkeita ja toisaalta myös kokonaan uusia tietojärjestelmiä hankitaan tai hankintaa pohditaan. Näissä hankkeissa joutuu tasapainoilemaan nykyisen ja tulevan lainsäädännön välillä. Tämä aikaansaa riskejä, jotka on syytä hankkeissa käydä huolellisesti läpi.

Tietosuojavastaavien verkostoissa nousee esille liian pieni resursointi tietosuojatyöhön. Moni toivoo vertaistukea, ohjeita ja mitä tahansa kättä pidempää, jolla saisi nostettua tietosuojatyön tärkeyden johdon agendalle ja neuvoja siihen, miten asian saa siellä pidettyä. Sohvi-Tellu on loistava verkostoitumispaikka juurikin tietosuojatyön parissa toimiville -oli sitten vasta-alkaja tai pidempään ko. työtä tehnyt konkari.

Maailma näyttää tälle hetkellä siltä, että tietosuoja-asiat ovat myös imagollisesti erittäin tärkeitä, koska luottamuksen voi menettää vain kerran. Erilaiset kyberhyökkäykset ja tietojen kalasteluhuijaukset ovat muuttuneet entistä vaarallisimmiksi ja tämä vaatii henkilöstöltä jatkuvaa hereillä oloa. Hyökkäyksiä kohdistetaan enemmän myös suoraan yksittäistä työntekijää kohtaan ja kiire ei saa olla peruste siihen, että tietoturvasta ja tietosuojasta tinkitään.

 

Ari Andreasson
tietosuojavastaava
Tampereen kaupunki

 

Kirjoittaja toimii sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari SohviTellussa terveydenhuollon session puheenjohtajana 27.11.2019. 

Lue lisää SohviTellu-seminaarista >