OnniSaltevo-trick-ollie-to-fakie-spot-StatueMelbourneAustralia-photo-KekeLeppala1920X360.jpg

Hyvän tekijä vai katujen kapinallinen? - skeittarit kaupunkisuunnittelun eränkävijöinä

Suunnitellaanko kaupungit ihmisille vai tekniseksi kokonaisuudeksi?​ Onko kaupungeissa lupa tehdä ja toimia myös itse vai onko kehitys kaupunkisuunnittelijoiden varassa? Entä mielletäänkö skeittarit katujen kapinallisiksi vai elinvoimaisen kaupunkikulttuurin rakentajiksi?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia englanninkielisessä webinaarissa, jonka pääpuhujina toimivat alan kansainväliset huiput, kuten arkkitehtuurin ja kaupunkikulttuurin professori, tutkija Iain Borden Lontoon University Collegesta, tasa-arvoisen skeittikulttuurin puolestapuhuja Kristin Ebeling Seattlesta, Tampereen yliopiston tutkija Mikko Kyrönviita sekä kaupunkisuunnittelija Gustav Svanborg-Edén Malmösta.
 Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Chasing the Spot -hankkeen kanssa ja tapahtumassa käytetyt valokuvat ovat Keke Leppälän käsialaa.

Cities for people with tactical urbanism,​ skateboarding

Tule mukaan kuulemaan ja löytämään kaupunkikehityksen viimeisimmät trendit ja parhaat käytännöt, kun keskustelemaan asettuvat tutkija, kaupunkisuunnittelija ja skeittari. Webinaarissa keskustellaan siitä, miten ja kenen ehdoilla luodaan käyttäjälähtöinen ja elävä kaupunki.

Suunniteltaessa eläviä kaupunkeja ja elinympäristöjä on vuorovaikutus eri sidosryhmien välillä välttämätöntä. Tässä webinaarissa lähestymme kaupunkisuunnittelua ja -kehittämistä skeittareiden näkökulmasta. Olympialajiksikin nousseen skeittauksen juuret ovat syvällä kaupungeissa. Skeittarit ovat luoneet oman, vahvan kulttuurinsa ja hahmottavat kaupunkia sen kautta, mitä se voi tarjota lajin harrastamiselle.

Keskustelussa nousee esiin myös modernin kaupunkisuunnittelun työkaluja ja termejä. Taktinen urbanismi, pelillistäminen ja palvelumuotoilu tuovat uusia tapoja ja mahdollisuuksia osallistaa asukkaita ja käyttäjiä kaupunkikehitykseen suunnittelijoiden ja teknisten toteuttajien rinnalla.

Webinaarin tallenteeseen pääset tästä >>>

Cities for people with tactical urbanism, skateboarding
webinaariohjelma:

Keynote-puheenvuorot

  • Iain Borden: City for People and Skateboarding
  • Kristin Ebeling: Skate Like a Girl!
  • Gustav Svanborg-Edén: Skating& Urban Co-Design in Malmö, Sweden
  • Mikko Kyrönviita: Activists and the Self-Made City

Paneelikeskustelu; Learning from the Skateboard Park

Osallistujat: Keynote-puhujien lisäksi Teemu Grönlund, Suomen rullalautaliiton sekä Pirkanmaan Kaarikoirien puheenjohtaja, Samuli Heino, Chasing the Spot -liikkeen project manager sekä Carlos Lamuela, FCG:n kaupunkisuunnittelun arkkitehti. Keskustelua luotsaa FCG:n Jani Päivänen.

Lue lisää kaupunkisuunnittelusta
Photo by Daniel Lincoln on Unsplash
Kaupunkisuunnittelu ja -kehitys

Kaupunkisuunnittelussa on katsottava tulevaisuuteen ja huomioitava muuttuva maailma sekä sen mukanaan tuomat haasteet. Tulevaisuuden kaupungit suunnitellaan ihminen etusijalla!

Photo by Hector Bermudez on Unsplash
Ketterää kaupunkikehittämistä pandemian varjossa

Korona-pandemia saattaa olla uudenlaisen, kestävämmän ja puhtaamman kaupunkiliikkumisen aikakauden alku. Ketterät keskustakehityshankkeet yleistyvät, sillä tarvitsemme innovatiivisia, kestävää kehitystä tukevia kaupunkisuunnitteluratkaisuja.

Photo by Ines Álvarez Fdez on Unsplash
Betoniviidakosta urheilupuistoksi - case Jätkäsaari

Satama- ja teollisuusalueesta asuinalueeksi muutetussa kaupunginosassa oli tarve uudelle, monipuoliselle liikuntapaikalle. Jätkäsaaren liikuntapuiston suunnittelussa otettiin huomioon Opetusviraston, Liikuntaviraston sekä koululaisten mielipiteet, tarpeet ja lajitoiveet.

BrandPhoto_FCG_PREMIUM_0535.jpg
Pelillistäminen kaupunkisuunnittelun työkaluna

Osallisuus, yhteisöllisyys ja kiinnittyminen yhteiskuntaan ovat osa sosiaalisesti kestävää kehitystä. Siltamäki-pelin avulla kaupunkilaiset otettiin mukaan oman kaupunginosansa täydennysrakentamisen suunnitteluun hyvin varhaisessa vaiheessa.

fcg-uratarina-sakari-mikkola
Skeittaava LVIA-suunnittelija Sakari Mikkola

"Vapaa-aikani kuluu musiikin ja skeittauksen parissa. Liikunta-aluesuunnittelun projekteissamme onkin valmistunut upeita skeittiparkkeja pääkaupunkiseudulle, joita voin hyödyntää myös vapaa-ajalla sisäpihojen lisäksi. Esimerkkinä tästä viime vuonna valmistunut Jätkäsaaren urheilupuiston skeittiparkki."

FCG tukee Suomen skeittimaajoukkueen matkaa olympialaisiin

Olemme yksi Suomen skeittimaajoukkueen Chasing The Spot -olympiahankkeen yhteistyökumppaneista. Hankkeen tarkoituksena on koota Suomen edustajat Tokion vuoden 2020 olympialaisiin. 

“Skeittaus yhdistää harrastajia yli sukupuoli-, taloudellisten ja kulttuurirajojen. Harrastajia yhdistää rakkaus lajiin, jota ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Skeittaus yhdistää hienosti vapaa-ajan huolettomuuden ja harrastamisen tuoman liikunnallisuuden. Chasing The Spot -hankkeen myötä skeittaus saa sille kuuluvaa tunnettavuutta ja arvostusta Suomessa.”​​​